BiH

Intervencija u Istočnom Sarajevu

Policajci Dobro i Mirza spasili dvoje djece iz stana u plamenu

12/03/2019

Karović je, kako se prisjeća, prekjuče pogledao zgradu udaljenu oko 200 metara od njega i primijetio požar

Kada je kolega primijetio plamen, hitno smo reagovali – ušli smo u haustor i onda smo čuli dječju vrisku. Kolega je ušao u stan, u dim, a onda i ja za njim.

Rekao je to policajac Dobro Skakavac, koji se sa kolegom Mirzom Karovićem oporavlja u bolnici “Srbija” nakon spašavanja dvojice dječaka iz stana u Istočnoj Ilidži koji je bio u plamenu.

Ta drama sa srećnim krajem odvijala se jučer: jednog od dječaka zatekli su na stubištu kako doziva brata koji je bio u stanu gdje je gorjela vatra.

“Uspjeli smo sanirati požar, a djeca su spašena. Osjećati da ste nekome pomogli najveća je satisfakcija. To bi, ja mislim, uradio svako od građana. Imate taj minut ili pola, iskoristićete to pokušavajući da nekog spasite i ne razmišljajući o sebi. Najbitnije je da je sve ispalo kako treba”, kaže Skakavac, koji je u službi 27 godina.

Karović je, kako se prisjeća, pogledao zgradu udaljenu oko 200 metara od njega i primijetio požar.

“Putem veze javio sam to nadređenima i odmah se uputio na lice mjesta. Po dolasku na lice mjesta, zatekao sam još jednu patrolu, u kojoj je bio kolega Skakavac, te još jedan kolega. Ušli smo unutra i na stubištu zatekli jedno dijete koje je dozivalo, tražilo brata. Po ulasku u taj stan, zatekli smo drugo dijete i evakuisali smo ga”, kaže Karović.

Unutra su policajci primijetili da je televizor radio i pomislili da je još neko u stanu.

“Međutim, nismo mogli da nastavimo dalje sa ulaskom i vratili smo se nazad. Stavio sam zaštitnu čarapu preko lica, a kolega Skakavac je uzeo protivpožarni aparat i ušli smo. Bili smo jedan pored drugog u slučaju da se neko onesvijesti. Ja sam pregledao prostorije, a kolega je gasio vatru. Pregledali smo sve prostorije, a potom se vratili nazad”, kaže Karović.

Kada su gašenje požara završili, osjetili su gušenje, a potom su hospitalizovani i sada su u bolničkim posteljama.

U bolnici ih je posjetio Branimir Šehovac, načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo. Čestitao je kolegama na hrabrosti i činjenici da nisu razmišljali o ugroženosti svojih života da iz požara spasu dvoje djece.

“Oni su ispunili zadatak u zaštiti lične i imovinske bezbjednosti građana. Nakon njihovog izlaska iz bolnice organizovaćemo prijem za sve pripadnike policije koji su učestvovali u gašenju požara i spasavanju djece “, najavio je Šehovac.

Doktor Anita Kovačević potvrdila je da su povrijeđeni policajci dobrog opšteg stanja i da nisu životno ugroženi.

“Oni su hospitalizovani više iz preventivnih razloga”, potvrđuje je Kovačevićeva.

Karović i Skakavac su sa kolegama primijetili požar u potkrovlju petospratne zgrade i spasili braću staru sedam i devet godina, a dječaci su, kako saznaju “Nezavisne”, bili sami u stanu kad je izbila vatra. Potom su policajci lokalizovali požar.

Komentari

Autor: Nezavisne novine

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.