Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NEMA POVOLJNIH PENZIJA

Policajci iz RS-a u državnim agencijama i dalje diskriminirani, Vlada šuti!

policija(3)

Savez sindikata policijskih organa u BiH vodi borbu za policajce koji imaju prebivalište u Republici Srpskoj, a koji su za razliku od kolega nastanjenih u Federaciji BiH te pripadnika MUP RS, drastično oštećeni i diskriminirani prilikom penzionisanja

Diskriminacija u slučaju penzionisanja policijskih službenika koji rade u državnim policijskim agencijama, a dolaze iz Republike Srpske i dalje je na snazi.

Savez sindikata policijskih organa u BiH vodi borbu za policajce koji imaju prebivalište u Republici Srpskoj, a koji su za razliku od kolega nastanjenih u Federaciji BiH te pripadnika MUP RS, drastično oštećeni i diskriminirani prilikom penzionisanja.

Problem je u određivanju prosječne plate, kao ključnog faktora od kojeg zavisi visina penzije. Policajcima Granične policije, SIPA-e, DKPT-a koji imaju prebivalište u Federaciji BiH za prosjek se uzima 5 godina radnog staža s najvećim primanjima.

Isti metod određen je i za pripadnike MUP Republike Srpske dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje RS-a ne vrši nikakvu diskriminaciju, već primjenjuju važeće propise i u svom dopisu Sindikatu istakli su da oni ne vrše niti izmjene propisa.

Sindikat policije zatražio je i od premijera RS-a Radovana Viškovića da pomogne u rješavanju ovog problema, ali se oni za sada nisu oglašavali.
U državnim policijama radi negdje oko 1020 policajaca iz RS-a, a prosječno ih godišnje ode 20 u penziju.
Zakon o PIO RS jasno raspoznaje policijskog službenika kao zasebnu kategoriju od ostalih, a to su u RS samo pripadnici MUP RS i policajci sa nivoa Ministarstva bezbjednosti BiH sa prebivalištem u RS.