Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

unutrašnja istraga

Policajci koji su uhapsili novinarku Ahmetašević počinili težu povredu službene dužnosti

hebib-policajac

Izvještaj o sprovedenoj unutrašnjoj istrazi dostavljen je u dalju nadležnost disciplinskom tužiocu u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo, radi podnošenja zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka i utvrđivanja disciplinske odgovornosti policijskih službenika pred nadležnom disciplinskom komisijom

Nakon što Odbor za žalbe javnosti polovinom maja nije prihvatio izvještaj Odjela unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo koji se tiče istrage protiv dvojice policajaca koji su početkom marta uhapsili novinarku i aktivisticu Nidžaru Ahmetašević provedena je nova unutrašnja istraga.

“Odjeljenje za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo provelo je unutrašnju istragu povodom događaja od 06.03.2021.godine i istom je utvrđeno da postoje osnovi sumnje da su oba policijska službenika Treće PU, PS Novo Sarajevo, koji su intervenisali u predmetnom događaju, počinili težu povredu službene dužnosti propisanu članom 103. stav 1. tačke a) Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo (“Neizvršavanje, nesvjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka”).

Izvještaj o sprovedenoj unutrašnjoj istrazi dostavljen je u dalju nadležnost disciplinskom tužiocu u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo, radi podnošenja zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka i utvrđivanja disciplinske odgovornosti policijskih službenika pred nadležnom disciplinskom komisijom.

O provedenoj istrazi upoznat je i Odbor za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo koji je na svojoj redovnoj sjednici održanoj juče, 31.05.2021. godine, potvrdio ocjenu navedenu u predmetnom izvještaju”, saopćeno je iz Odjeljenja za odnose s javnošću Uprave policije MUP KS.