dobre vijesti

Policajci, medicinske sestre i štićenik JU Dom za stara lica Zenica otpušteni iz bolnice

FOTO: Vatrogasci BiH/Facebook

Čim se okončaju uviđajne policijske radnje počet će sanirati i prostorije koje su bile zahvaćene požarom

Zaposlenici Javne ustanove Dom za stara lica Zenica, iza kojih je neprospavana noć zbog požara koji je sinoć izbio nešto prije 23 sata u jednoj od soba te ustanove, od jutros za svoje štićenike obroke i lijekove prevoze u ustanove u kojima su smješteni – potvrdio je Feni direktor te ustanove Kemal Efendić.

On je još jednom potvrdio kako je evakuacija svih 75 štićenika, u čemu su sudjelovali zaposleni građani, policija, vatrogasaci i zdravstveno osoblje Službe hitne pomoći Zenica, bila brza i efikasna te da nije bilo težih slučajeva.

Sinoć je, nakon evakuacije štićenika, dvojici policajaca i dvjema medicinskim sestrama te jednom štićeniku JU Dom za stara lica, kao i jednom građaninu, koji je sudjelovao u akciji spašavanja, ukazana pomoć na Urgentnom bloku Kantonalne bolnice Zenica.

-Svi su oni, nakon pregleda i ukazane pomoći, otpušteni kućama. Jedan je pacijent imao povredu skočnog zgloba – potvrdio je Feni pomoćnik direktora za medicinske poslove KBZ-a dr. Kasim Spahić.

Portparol Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Elvedin Fišek također je potvrdio da su njihova dvojica policajaca još tokom noći otpušteni iz KBZ-a te da se osjećaju dobro.

-U toku je uviđaj na licu mjesta, kojim će biti utvrđivan uzrok požara. Preliminarno, požar je krenuo iz sobe jednog štićenika, ali i to će se utvrđivati istragom – ističe Fišek.

Direktor JU Dom za stara lica Kemal Efendić također je potvrdio da su obje zaposlenice te njihov štićenik, koji je prilikom evakuacije zadobio povredu skočnog zgloba, nakon ukazane pomoći otpušteni iz KBZ-a.

-Svi su oni dobro, kao i ostali štićenici, a koji su od sinoć smješteni u prostorijama JU Dom porodica, JU Penzionerski dom sa stacionarom ZDK-a i Studentski centar Univerziteta Zenica. Svima dugujemo zahvalnost, kao i građanima, policiji, vatrogascima, radnicima Službe Hitne pomoći Zenica, koji su brzo reagovali te spriječili možda i teže posljedice.

Čekamo da se okonča policijski uviđaj te, ako nam bude dozvoljeno, odnosno ako odluka bude zavisila od mene, da počnemo štićenike vraćati u našu ustanovu. Lakše nam je improvizirati te nadomjestiti šest-sedam mjesta za štićenike kod nas, u našem prostoru, nego na mjestima gdje su sada smješteni, a čijem se osoblju također zahvaljujemo na pomoći i podršci koju su nam sinoć pružili i još pružaju – kaže Efendić.

Čim se okončaju uviđajne policijske radnje, dodaje Efendić, počet će sanirati i prostorije koje su bile zahvaćene požarom.