BiH

sindikati

“Policajci nam odlaze, moraju imati platu najmanje 1300 KM”

19/10/2021
FOTO: Ilustracija

"Zastupnici u Federalnom parlamentu imaju od policajca veću platu 5-6 puta, od uposlenika državnog službenika i namještenika u MUP-u imaju 8-9 puta. Mislim da je to sramota, mi to više nećemo dozvoliti“

Drastičan porast troškova života, koje ne prati povećanje plata i naknada, zbog čega se desetine policijskih službenika iz svih kantona odlučuju na trajni odlazak iz Bosne i Hercegovine, bile su ključne teme sjednice Upravnog odbora Saveza sindikata policije FBiH, održane u Travniku. Ponižavajućim su nazvali odnos njihovih i plata zastupnika na svim nivoima, zbog čega traže povećanje od naredne budžetske godine. U suprotnom, ne isključuju ni organiziranje štrajka.

„Do nove budžetske godine tražit ćemo da svi policijski službenici imaju platu najmanju 1.300 maraka, a da državni službenici i namještenici imaju prosječnu platu u Federaciji 1.000 maraka“, kaže Almir Salkičević, zamjenik predsjednika SS policijskih službenika i namještenika FBiH iz ZDK-a, javlja Federalna TV.

,Jer trenutno stanje, barem kada su u pitanju plate, potpuno je, kažu, neujednačeno, a najteži materijalni položaj policijskih te državnih službenika i namještenika trenutno je u Srednjobosanskom kantonu. Stoga prije planiranja budžeta za narednu godinu, imaju jedinstven stav.

„Tražit ćemo da na nivou čitave Federacije bude ista. Trenutno je u SBK-u 780, naš uposlenik u administraciji ima 200 KM na nivou Federacije“, navodi Dragan Škulj, član Upravnog odbora SS policijskih službenika i namještenika FBiH iz SBK-a.

Salkičević podsjeća: „Zastupnici u Federalnom parlamentu imaju od policajca veću platu 5-6 puta, od uposlenika državnog službenika i namještenika u MUP-u imaju 8-9 puta. Mislim da je to sramota, mi to više nećemo dozvoliti“.

Kažu, imali su razumijevanja za smanjenje privrednih aktivnosti i pad prihoda u vrijeme pandemije. Međutim, zbog stalnog povećanja životnih troškova, a koje ne prati rast plata i naknada, ugrožene su ne samo njihove porodice nego dostojanstvo i odgovornost u izvršavanju svakodnevnih policijskih zadataka. Stoga, često svjedoče odlasku mladih kolega, koji, umjesto policijskog posla, za koji su se školovali, odlaze raditi kao građevinski radnici širom Evrope.

„Mnoge mlade kolege koje su prije nekoliko godina ušle u sastav policije širom FBiH napuštaju policiju i odlaze u zapadne zemlje. Najveći uzrok su plate, naknade i nesigurnost njih i njihovih porodica“, ističe Osman Abdić, predsjednik SS policijskih službenika i namještenika FBiH.

Uz to ističu da će se naredne godine skoro polovina policijskih službenika penzionisati, a niko ne razmišlja kako popuniti njihova mjesta. Malim plaćama od kojih se ne može živjeti očigledno neće. Jer, ako policijski službenici bježe od nesigurnosti, kakva je to poruka svima nama?

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.