Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policajci u RS-u izlaze na proteste zbog smanjenja plaća

BiH

1511_prijedor_policijska_opsada

Sindikat radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) organizirat će proteste članova tog sindikata, zbog posljedica utvrđenog Prijedloga budžeta za 2017. godinu iz kojeg proizilazi smanjenje plaća pripadnicima policije RS kroz smanjenje stope minulog rada sa 0,5 na 0,3 posto.

Predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS-a Anica Jondić najavila je na pres-konferencii u Banjoj Luci da će protest “u pokretu” biti održan na dan održavanja posebne sjednice Narodne skuštine Republike Srpske, 22. decembra, na kojoj će biti razmatran budžet i program ekonomskih reformi RS.

Članovi tog sindikata će u to vrijeme, kako je istakla, biti na ulici i pred Narodnom skupštinom da bi pripadnicima MUP-a, Vladi, poslanicima i javnosti poslali poruku o neprihvatanju smanjenja plaća kroz smanjenje minulog rada.

Protesti će, kaže Jondić, biti koordinisani sa sindikatima ostalih budžetskih korisnika koji su najavili otpor odluci Vlade o smanjenju plaća budžetskim korisnicima

Jondić je podsjetila da plaće zaposlenih u entitetskoj policiji nisu povećane već 10 godina i za to vrijeme „obezvrijeđene“ su, kaže, minimalno 30 procenata.

Najavila je da su i dalje otvoreni za razgovore s Vladom, te dodala da će sindikalci uputiti inicijativu Ustavnom sudu RS-a za ocjenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih članova zakona o plaćama radnika unutrašnjih poslova.