Policajke u BiH i dalje izložene diskriminaciji u napredovanju

BiH

policija nova protesti1

Fondacija lokalne demokratije i Udruženje “Mreža žena policajki Bosne i Hercegovine” organizirali su danas u Sarajevu radionicu za bh. policajke i predstavnice institucija na kojoj će se razgovarati o rodno zasnovanom nasilju i prijetnjama kojima su izložene braniteljice ljudskih prava.

Ova radionica dio je projekta “Ostati sigurne – Mreža sigurnosti za braniteljice ljudskih prava i aktivistice protiv rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini” koji implementira Fondacija u partnerstvu sa Udruženjem žena policajki i uz finansijsku podršku Kraljevine Holandije.

Program menadžerica Selma Begić pojasnila je Feni da je cilj predstaviti i nalaze pregleda najboljih standarda međunarodne prakse koji se odnose na žene u policiji i sigurnost braniteljica ljudskih prava s fokusom na najbolju praksu Evropske mreže policijskih službenica iz Holandije.

Predsjednica Udruženja “Mreža žena policajaca BiH” Suvada Kuldija Feni je kazala da je ovakve susrete važno održavati zbog činjenice da još u policijskim strukturama na svim nivoima žene nemaju ravnopravnost na zadovoljavajućem nivou.

“Ta (ne)ravnopravnost se najviše osjeti kod policijskih službenica jer je u posljednjih 15 godina došao veći broj službenica i nemaju dovoljno prostora za napredak”, istaknula je Kuldija.

Naime, Zakon o policijskim službenicima na svim nivoima predviđa da se određeno vrijeme provede u nekom činu kako bi se moglo napredovati u viši čin, te Kuldija dodaje da je na pozicijama odlučivanja mali broj policijskih službenica.

Ipak kao pozitivan primjer izdvojila je Kanton Sarajevo gdje je Kuldija i načelnica za odnose s javnošću pri MUP-u KS, a tu su još i načelnica za unutrašnji nadzor, koordinaciju i usmjeravanje MUP-a, načelnica saobraćajnih istraga te viša inspektorica u kriminalističkoj policiji.

Stoga, dodala je, napretka ima, vidljivi su, ali ipak ne u onoj mjeri u kojoj bi to trebalo biti zbog čega je izrazila očekivanje da će direktori i komesari u narednom periodu kroz interne konkurse imati više osjećaja da je i za žene važno da budu na mjestima odlučivanja.

Edukacije su važne, mišljenja je Kuldija, zbog podizanja svijesti o tome koliko je važna ravnopravnost u policijskim strukturama te kako upoznati i iskoristiti mehanizme i prava da bi se djelovalo u smislu osiguranja ravnopravnosti.

Mreža žena policajki okuplja žene iz 15 policijskih agencija, a najviše prigovora policajki odnosi se na postupak njihovog unapređenja te su u nekim kantonima pokrenute i tužbe zbog toga.

Udruženje daje preporuku Komisiji, kada se raspiše interni konkurs za bilo koji čin, da prilikom odabira vode računa o akcionom planu i Rezoluciji 1325 – Žene, mir i sigurnost da bi se povećao broj žena na rukovodnim mjestima i mjestima odlučivanja.

Holandska policijska službenica Jessica Carciotto, članica Međunarodne asocijacije žena policajaca, govorila je danas o iskustvima iz svoje zemlje, a u razgovoru za Fenu kazala je da se u BiH može implementirati način na koji u Holandiji registriraju diskriminaciju unutar policijskih struktura.

Istaknula je i da u svojoj karijeri koja traje 27 godina nije imala situacija u kojima joj je život bio ugrožen, jer je i dalje mišljenja da je razgovor njeno najjače oružje te da su riječi uvijek jače od pucnjeva.

Projekat bi trebao rezultirati potpisivanjem protokola s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agencijom za ravnopravnost spolova BiH čime bi se na institucionalni način pokušala osigurati sigurnost braniteljicama ljudskih prava.