Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policija i SIPA korektno sarađivali tokom akcije u Bosanskom Novom

BiH

branislav-borenovic1

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je danas da u zaključcima Vlade i Skupštine povodom akcije Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u Bosanskom Novom ima “kontradiktornih i ishitrenih” stavova.

Tvrdi da se pokazao tačnim zahtjev PDP-a da je trebalo prvo da se utvrdi šta se tačno dešavalo tokom te akcije, izvedene prije dva dana po nalogu Suda i Tužilaštva BiH.

– Postoje informacije da je policija RS-a tokom pretresa u policijskoj stanici u Bosanskom Novom vrlo korektno sarađivala sa SIPA-om i zbog toga smo zatražili da se utvrdi šta se tačno dogodilo – naglasio je Borenović.

Istragu trebaju provesti i institucije RS-a i BiH da bi se, kaže, izbjegle bilo kakve manipulacije.

Podsjetio je da opozicija nije prisustvovala posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, jer nije bio prihvaćen njihov zahtjev da se smijeni potpredsjednik entitetskog parlamenta Nenad Stevandić, za koga smatraju da je nelegalno na toj funkciji koja pripada najjačoj opozicionoj stranci.

Apelovao je na smirivanje bilo kakvog političkog haosa da bi se sačuvala sigurnost za sve građane RS-a i BiH, istakao je predsjednik ove stranke Branislav Borenović.

Uputio je niz kritika na rad Vlade RS-a, posebno zbog odluke o novom zaduženju obveznicama u vrijednosti od 45 miliona KM, imajući u vidu da je ukupna zaduženost od pet milijardi KM.

Naglasio je da PDP snažno podržava predloženi zakon o Ustvanom sudu BiH, koji su zajednički dogovorili predstavnici stranaka u RS-u, te očekuju da će s kolegama u FBiH biti postignut dogovor o potrebi usvajanja tog zakona, koji će definirati da strane sudije ne mogu biti u sastavu te pravosudne institucije.

Na sjednici Glavnog odbora PDP-a za potpredsjednike su izabrani Igor Crnadak, Slaviša Marković i Slavko Vučurević, a generalni sekretar je Miroslav Brčkalo.