Mektić, Čampara i Katica

Policija intenzivno traga za Gačićem i provjerava sve informacije

potraga gacicc policija

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara rekao je da je još uvijek centralno područje pretraživanja lokalitet Suhodola kod Tarčina

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je kako je za potrebe akcije pronalaženja višestrukog ubice Edina Gačića formiran Operativni štab u koji su uključene sve sigurnosne agencije s područja Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency.

“Mislim da policijske agencije u ovom momentu čine sve što mogu, da su na raspolaganje stavljena sva materijalno-operativna sredstva i ja se iskreno nadam da će se brzo riješiti ovaj slučaj na način da će se Gačić pronaći i biti lišen slobode”, rekao je Mektić.

On je, u izjavi novinarima nakon komemoracije policajcu Federale uprave policije Mahiru Begiću – kojeg je Gačić usmrtio na dužnosti, dok je čuvao objekat FUP-a u Suhodolu kod Tarčina u subotu, kazao kako država nije uspostavila efikasne mehanizme koji bi spriječili da se osoba sa “takvim psihičkim poremećajem nađe na slobodi”, zaključivši kako stoga “nažalost, u ovom i svim njegovim zločinima, veliki udio ima država”.

“Zato što nisu uspostavljeni efikasni mehanizmi i zbog naše podijeljenosti, nedovoljne zajedničke funkcionalnosti, takve osobe, sa takvim psihičkim poremećajem moguće je da se nađu na slobodi. Umjesto da se preduprijedi to i da se izoluju i smjeste u ustanove u kojima će biti obezbijeđeno liječenje bez mogućnosti da imaju prostor za neko slobodno kretanje”, rekao je Mektić.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara rekao je da je još uvijek centralno područje pretraživanja lokalitet Suhodola kod Tarčina.

“Tu je najveća koncentracija naših snaga. Ide ponovo i helikopter, specijalne jedinice. Ali, ima podatak i za neka druga mjesta. Ima jako puno informacija koje malo i ometaju, koje razvlače naše snage, ali ima i informacija koje su i korisne. Sada će se vršiti određeni pregledi nekih prostorija. Očekujemo da se to jako brzo desi. Vrše se još neka dodatna vještačenja”, poručio je Čampara.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica zamolio je medije da relaksiraju policiju u njihovom radu, rekavši kako se svaka informacija dobijena od građana provjerava na terenu.

“U ovaj posao je uključen veliki broj policijskih službenika, agencija… Sve radimo da nađemo ovog čovjeka, koji je izvršio dva ubistva u zadnjih osam-devet dana”, rekao je Katica i dodao:

“Preko 1.200 policijskih službenika je na terenu. Na snazi je prekovremeni rad. Svi radimo što je moguće više kako bi se počinilac što prije pronašao. Trebamo razmotriti, pronašli smo mogućnost angažovanja posebnih specijaliziranih pasa pa ćemo vidjeti u toku dana da li ćemo u tome uspjeti.”