Policija najavila proteste pred Vladom FBiH 1. decembra

policija-vlada-fbih-1

Upravni odbor Saveza sindikata policije i svih zaposlenih u MUP-u Federacije BiH donio je odluku o organizovanju protesta 1. decembra ispred zgrade Vlade FBiH jer Vlada nije ispoštovala njihove zahtjeve, javlja Srna.

Prvi zahtjev je da budu prihvaćeni kao pregovarači prilikom donošenja granskog kolektivnog ugovora koji reguliše plate i druge materijalne naknade policijskih službenika i državnih službenika i namještenika zaposlenih u MUP-u FBiH.

“Riječ je o kolektivnom ugovoru koji se odnosi na organe uprave i sudske vlasti, a kojem pripadaju i policijski službenici i državni službenici i namještenici MUP-a”, rekao je predsjednik UO Saveza sindikata policije Almir Salkičević.

Drugi zahtjev je inicijativa ovog sindikata da uđu u pregovore o donošenju jedinstvenog kolektivnog ugovora za sve zaposlene u MUP-u FBiH, čime bi bile stvorene pretpostavke da svim zaposlenim u MUP-u budu jednake materijalne naknade na nivou kantona i FBiH.

Treći zahtjev je izjednačavanje plata svih policijskih službenika u kantonalnim ministarstvima sa platama zaposlenih na nivou FBiH.

Savez sindikata policije okuplja policajce iz sedam kantona.

Salkičević naglašava da su jedini sindikat koji ima reprezentativnost na nivou FBiH, ali da Vlada pregovara sa Unijom policajaca koja okuplja policajce iz Kantona Sarajevo i Orašja.

“Vjerovatno će nam premijer FBiH opet reći da nije naš poslodavac, da su naši poslodavci kantoni i da ne možemo ništa tražiti od njih. Mi od njih tražimo ono što su dužni da urade, a to je da pozovu nas kao reprezentativan sindikat da pregovaramo o granskom kolektivnom ugovoru”, rekao je Salkičević.

Protest je najavljen za 1. decembar u 11.55 časova i ovo će biti njihovo prvo protestno okupljanje, a organizatori očekuju dolazak 1.000 policajaca.