Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dvije osobe poginule

Policija objavila detalje velike tragedije na autoputu A3

New Project (34)

Autoput je jučer bio satima zatvoren u oba smjera, a uviđaj je potrajao cijelu noć i jutro. Gotov je bio tek danas u poslijepodnevnim satima

Kod odmorišta Ježevo na autoputu A3 jučer poslijepodne sudarila su se tri kamiona i dva putnička automobila.

Dva teretnjaka su se zapalila, a dim se vidio čak i na naplatnim kućicama kod Zagreba, nakon velike saobraćajne nesreće kod odmorišta Ježevo u kojoj je učestvovalo pet vozila. Dva putnička i tri kamiona.

Od tri kamiona, dva su bila iz Turska, jedan iz Crne Gore, putnička vozila iz BiH i Hrvatske.

Kako je izvijestila policija, poginule su dvije osobe – iz dva kamiona.

Autoput je jučer bio satima zatvoren u oba smjera, a uviđaj je potrajao cijelu noć i jutro. Gotov je bio tek danas u poslijepodnevnim satima.

Danas poslijepodne objavljeni su detalji nesreće.

“Oko 16 sati na A3, 3 km nakon odmorišta Ježevo u smjeru istoka, prema dosad prikupljenim informacijama, zasad nepoznati vozač upravljao je teretnim vozilom crnogorskih nacionalnih oznaka, a koji je vukao priključno vozilo, a kretao se južnim kolnikom A3 lijevom saobraćajnom trakom u smjeru istoka. Dolaskom do 57. km + 300 metara prestrojavao se u desnu traku, pritom je dijelom vozila prošao na dio trake namijenjene za zaustavljanje vozila u nuždi”, piše policija.

“Nakon toga je prednjim desnim dijelom naletio na stražnji lijevi dio priključnog vozila, koji je vuklo teretno vozilo turskih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao zasad nepoznati vozač. U trenutku nesreće i to teretno vozilo je bilo zaustavljeno na traci namijenjenoj za zaustavljanje vozila u nuždi, zbog zamjene gume na desnoj centralnoj osovini priključnog vozila. Od siline naleta došlo je do zapaljenja oba vozila te je teretno vozilo zajedno s priključnim vozilom odbačeno naprijed. Pri tome je prednjim dijelom udarilo u stražnji dio priključnog vozila, također turskih nacionalnih oznaka koje bilo parkirano u zaustavnoj traci”, piše policija.

“Nadalje, od siline udara došlo je do rasipanja tereta sa sva tri teretna vozila, dok je jedna rola bala papira pala na prednji dio putničkog vozila bosanskohercegovačkih registarskih oznaka. Otvoreni požar zahvatio je i stražnji dio tog putničkog vozila. Potom, na rasute materijale naletjelo je vozilo bjelovarskih registarskih oznaka. Nakon zaustavljanja i njegovo vozilo se zapalilo. Nakon kraćeg vremena požar se proširio na metalnu zaštitnu ogradu i na travnatu površinu. Požar su ugasili vatrogasci”, saopštio je MUP.

U nesreći su dvije osobe smrtno stradale, od kojih je jedan državljanin Crne Gore, a drugi Turske, dok druge osobe nisu ozlijeđene. Tijela su prevezena na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku.