Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policija samo u prošloj godini kaznila preko 5.000 pješaka u KS

BiH

kazna pjesak

Policijski službenici u Kantonu Sarajevo (KS) u protekloj su godini na ulicama zaustavili veliki broj pješaka. Napisano je čak 5.787 kazni za pješake koji su prelazili dok je bilo upaljeno crveno svjetlo na semaforu ili su na drugi način ugrozili vlastiti život ili druge učesnike u saobraćaju.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakao portparol MUP-a KS Irfan Nefić, prema novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH kazne za pješake ostale su na istom nivou kao i ranije.

“Kazna za pješaka koji prelazi kada je upaljeno crveno svjetlo na semaforu je 50 KM. Ako prelazi kolovoz mimo pješačkog prelaza kazna je 40 KM. Ako se kreće nepropisno po kolovozu, npr. van naselja po suprotnoj strani kolovoza, kazna je 30 KM”, rekao je Nefić za Fokus.ba.

Dodao je da su pješaci punopravni učesnici u saobraćaju, ali da su oni ujedno i najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju.

“Naš apel prema pješacima jeste da poštuju propise, jer oni nemaju nikakvu zaštitu oko sebe. Vozila imaju dijelove od metala, ali pješak nema ništa. On je u potpunosti izložen. Pješaci imaju svoje obaveze u saobraćaju, ali nažalost oni te obaveze često ne izvršavaju”, kazao je Nefić.

U BiH su zabilježene i saobraćajne nesreće u kojima je pješak praktično skrivio udes između dva vozila, bilo svojim kretanjem na semaforu ili na dijelovima otvorene ceste.

“Svaki učesnik u saobraćajnoj nesreći bude ispitan o okolnostima koji su doveli do nesreće. Ukoliko se utvrdi odgovornost pješaka on može biti kažnjen”, naveo je Nefić.

I pored intenzivnih kontola policije, na ulicama glavnog grada BiH svake godine strada veliki broj pješaka.

Samo u prošloj godini u saobraćajnim nesrećama u KS poginulo je osam pješaka, a povrijeđeno je 291, što je povećanje od 11,9 posto u odnosu na 2015. godinu.

Osim što su u prošloj godini napisali preko 5.000 kazni pješacima u KS, policijski službenici su dodatno upozorili 2.236 pješaka na potrebu poštivanja saobraćajnih propisa.