Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policija u FBiH zaprijetila protestima nezadovoljna uslovima penzionisanja

BiH

policija
Foto: Ilustracija

Sindikati policije u Federaciji BiH /FBiH/ pripremaju proteste i najavljuju dolazak 1.500 do 2.000 policajaca, ukoliko Vlada novim zakonom o PIO ne garantuje da će njihovo penzionisanje biti regulisano posebnim zakonom.

Član Upravnog odbora Unije samostalnih sindikata policije FBiH Mirza Hadžiabdić rekao je da nije isključeno da će protesti biti održani na dva mjesta u različito vrijeme – ispred zgrade Vlade i Parlamenta FBiH.

On je za “Dnevni avaz” napomenuo da još nema nikakavih pomaka u pregovorima sa Vladom o novom zakonu o PIO, kojim policijski službenici nisu zadovoljni, jer ne garantuje da će njihovo penzionisanje biti regulisano posebnim zakonom.

“Na adresu Vlade uputili smo zahtjev za hitni nastavak pregovora. Čekamo poziv. Ne želimo da dođe do protesta i zato želimo razgovarati. Nije nam u cilju da idemo u generalni štrajk, jer razmišljamo o bezbjednosti i građana i svega drugog”, rekao je Hadžiabdić.

Sindikati su od Vlade tražili da u novom zakonu posebno bude definisan način penzionisanja policajaca.

“Hoće li to uraditi putem posebnog koeficijenta ili da se on uzme iz pet najpovoljnijih godina, nama nije važno”, rekao je Hadžiabdić.

On je dodao da su “iz Vlade rekli da se to uradi putem tih pet najpovoljnijih godina, i to putem Zakona o policijskim službenicima”.

“I na to smo pristali, ali smo tražili da se u ovom zakonu doda rečenica da će se donijeti novi zakon o policijskim službenicima u kojem će to biti definisano. I ta im je rečenica sporna”, naveo je Hadžiabdić.

Iz Vlade, dodao je on, dobili su odgovor da ne smiju ništa mijenjati u novom zakonu o PIO, sa obrazloženjem da će i druge kategorije tražiti nešto slično.