dostavljena inicijativa

Policija u RS traži mogućnost prigovora na odluke tužilaštava

lukac

Ministar pravde Anton Kasipović je naveo da će sa najvećom pažnjom biti razmoteran inicijativa i razmišljanje MUP-a

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da policiji u praksi treba omogućiti da prigovori na obustavljanje istrage ako su prikupljeni dokazi za dalje procesuiranje.

Lukač je rekao da je potrebno pronaći adekvatno rješenje.

“Ništa nam ne znači ako imamo neko zakonsko rješenje koje je nesprovodimo u praksi ili koje se vrlo teško sprovodi, a mnogo takvih imamo”, rekao je Lukač za Alternativnu televiziju.

ATV je naveo primjer nedavne odluku postupajućeg tužioca o obustavljanju istrage protiv braće Boška i Bogdana Diljevića, osumnjičenih za ubistvo Bojana Koprene još 2014. godine.

Iako su inspektori Uprave za organizovani i teški kriminalitet podnijeli izvještaj i sproveli uhapšene Diljeviće u tužilaštvo, pušteni su na slobodu bez ispitivanja.

Lukač je istakao da je policija bila na korak do rasvjetljavanja krivičnog djela, ali da je tužilaštvo onemogućilo procesuiranje osumnjičenih.

“Mislim da smo bili na pragu rješavanja tog slučaja i da je policija pribavila određene dokaze za koje smatramo da bi bili vjerodostojni na sudu. Imamo i svjedoke koji mogu da potvrde određene činjenice i dešavanja iz tog slučaja”, rekao je Lukač.

Prema njegovim riječima, došlo je do razmimoilaženja sa tužilaštvom i taj slučaj je sada u zastoju.

MUP je dostavio inicijativu za izmjene zakona da mu bude omogućeno pravo žalbe na odluku tužioca.

Ministar pravde Anton Kasipović je naveo da će sa najvećom pažnjom biti razmoteran inicijativa i razmišljanje MUP-a.

“Šta je cilj i obaveza Ministarstva pravde – prije svega da izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku učinimo postupanje svih institucija u pravosudnom sistemu RS efikasnijim, boljim, bržim i, prije svega, u interesu zaštite prava građana RS”, naveo je Kasipović.