Policija u Tuzli hapsila radnike TTU-a (FOTO)

BiH

tuzla protesti (14)

Nezadovoljni provedbom zakona i ostvarivanjem svojih prava, poljoprivrednici iz nekoliko udruženja sa područja Tuzlanskog kantona, koji su se danas sa 30 traktora dovezli u tuzlansko naselje Solana, čekaju da im se obrate nadležni iz Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo TK.

tuzla protesti (10)

Poljoprivrednici su se pridružili protestu radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU), čija su dvojica radnika privedena prilikom pokušaja blokade saobraćaja.

Radnici, naime, prema novom Zakonu o javnom okupljanju mogu protestovati na 500 metara udaljenosti od zgrade Vlade Tuzlanskog kantona.

Ipak, radnici radnici su u poslijepodnevnim satima obustavili proteste.

tuzla protesti (1)

Dva radnika su prilikom naguravanja s kordonom policije privedena, a radnici nisu htjeli prekinuti proteste dok ih ne puste.

Mehmed Terzić, predsjednik sindikata radnika TTU-a potvrdio je za Fenu da su privedeni radnici TTU-a pušteni na slobodu, te da su se nakon toga svi radnici razišli, ali je najavio proteste i narednog ponedjeljka pred zgradom Skupštine TK-a.

tuzla protesti (11)

“U pitanju je opstanak života, a traktorima smo morali doći kako bismo skrenuli pažnju na svoje probleme. Žalosno je što su ovdje brojni specijalci, koji se zajedno s nama mrznu i kisnu dok tražimo svoja prava. Gajim pšenicu i kukuruz, a imam i sedam grla stoke. Živim od poljoprivrede, jer ja, kao 100 postotni invalid imam penziju u iznosu od 360 KM”, izjavio je poljoprivrednik Mehmed Serjanić.

tuzla protesti (4)

Poljoprivrednici su zauzeli stav da se, ukoliko dodje do privođenja njihovih članova, neće razići sve dok oni ne budu pušteni.

tuzla protesti (6)

Podsjetimo, poljoprivrednici sa područja Tuzlanskog kantona nedavno su na relevantne adrese uputili zahtjeve, koji se odnose na oslobađanje plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta zbog prošlogodišnje elementarne nepogode, kao i umanjenje cijena zakupa zemljišta za 50 posto za ovu godinu zbog suše koja ih je zadesila.