Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Policijski psi u BiH spremni i na najgore: Kad ugrize, ne pušta (FOTO)

02/01/2016

Mladi, perspektivni, zdravi belgijski ovčari, bezuspješno su obučavani u nekoliko evropskih Centara za obuku službenih pasa. Iako su pokazivali odlične radne sposobnosti i imali potencijal za prave službene pse, zbog problematičnosti ponašanja i agresivnosti prema vodičima, ponuđeni su drugim zemljama. Specijalna policijska jedinica (SPJ) Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova prihvatila je ove pse koji su nedugo potom, uz najbolje metode obuke i treninga, postali partneri u radu sa vodičima. Danas ti službeni psi predvođeni vodičima, uspješno izvršavaju sve zadaće koje se pred njih stavljaju u operativnim angažmanima, a sa evropskih i svjetskih takmičenjima u BiH redovno se vraćaju sa osvojenim medaljama i ponosno nose epitet internacionalnih šampiona.

Zasluge za takve rezultate najviše pripadaju njihovom instruktoru Željku Martiću koji je svoje prve, a prije svega humane trenerske vještine stekao prije skoro 30 godina. Ljubav prema psima kao privatni hobi, kako je kazao za Anadolu Agency (AA) prerastao je u profesiju kada je FMUP-a odlučila da formira tim službenih pasa u SPJ, a koja danas jedina u regionu ima pse obučene za antiterorizam.

“Mislim da smo jedini u regionu koji nijednog svog psa nismo kupili. Svi naši psi su generalno problematični psi iz cijele Evrope. Psi koji pokazuju dobre radne osobine, jako su zdravi, neka određena služba je izdvojila veliki novac i kupila ih. Međutim, u toku obuke se pokazalo da su svi na granici vodljivosti. Ti psi su napadali vodiče i drugo osoblje i postali previše opasni: nisu dobri za udomljavanje, a služba ne može da ih koristi. Jedino rješenje je bila eutanazija. Imam sreću da imam kontakte u tim Centrima i instruktori su mi se javili, ponudili mi pse, mi smo ih uzeli, sami ih obučavali i nikakvih problema sa njima nemamo. Ne znam koji je razlog, da li zbog odnosa vodiča prema psima, načina obuke, ne znam procijeniti ali mi nismo nikad imali slučaj da je pas ugrizao svog vodiča”, kazao je Martić.

 Belgijski ovčar inteligentan, izdržljiv i radan pas

Od ukupno 12 pasa u SPJ, dva su obučena za detekciju narkotika, dva za detekciju eksploziva, dva dualno (napad-detekcija), dva za antiterorizam i četiri za spašavanje u katastrofama (pretraga terena, ruševina i snježnih lavina). Iako je među svjetskim policijskim agencijama decenijama najzastupljeniji službeni pas njemački ovčar, belgijski ovčari sve više preuzimaju njihovu poziciju te tako služe brojnim vojskama i policijama svijeta.

Željko Martić

Željko Martić

Riječ je o izdržljivom, inteligentnom psu kojeg volja za radom i njegova svestranost izdvaja od svih drugih pasmina, dok njegovo mišićavo tijelo prekriveno kratkom smeđo-crnom dlakom odaje dojam da je riječ o pravom sportisti.

“Isključivo koristimo belgijske ovčare. Prvenstveno zbog anatomije, zdravlja i želje za radom. Volja za radom im je nevjerovatna. Njemački ovčar, labrador, rotvajler, šnaucer i neke lovačke pasmine također se koriste ali mi ih ne koristimo jer zdravlje i njihov radni vijek je mnogo kraći nego kod belgijskog ovčara. Rotvajleri su recimo, kroz uzgoj, postali previše teški, skratile su im se njuške, što dovodi do otežanog disanja, brzo se umaraju i na velikoj vrućini skoro da su neupotrebljivi. Njemački ovčar je anatomijom jako upropašten. Skloni su displaziji kukova, laktova, što se ne može primijetiti do nekih godinu dana. Štene pokaže sve dobre osobine ali kasnije se ustanove zdravstveni problemi. Do tada su u njega uložena velika materijalna sredstva a trud da i ne spominjemo. Preko 50 posto mladih pasa se otpisuje. Kada se sve iskalkuliše, ne isplati se… Nemamo nikakvih problema. Ovi najmlađi su trenutno stari 20 mjeseci, a inače, radni vijek službenog psa je sedam godina, tada se šalju u penziju. Naši psi su operativni i u 11. godini. Dakle, jedan belgijski zamijeni dva njemačka ovčara”, kazao je za AA instruktor koji slovi za ponajboljeg instruktora službenih pasa na Balkanu.

Svoje vještine stekao je u Njemačkoj i Austriji te ih vremenom nadopunjavao u drugim evropskim zemljama, posebno skandinavskim, a danas obučava druge vodiče i instruktore pasa na seminarima u BiH i Evropi (SJP SIPA-e, SJP MUP-a RS-a, FUCZ-e, GSS BIH , MUP Hrvatske, GSS Hrvatske, Poljske, Švicarske,Turske). Posebno ističe seminar službenih pasa za antiterorizam za instruktore turske policije, žandarmerije i vojske u Istanbulu prošle godine.

“Kinologijom sam se počeo jako rano baviti iz ljubavi prema psima. Sa nekih 14 godina sam se učlanio u Kinološki savez BiH, bivše SFRJ. Aktivno sam radio dok nisam stekao zvanje službenog markiranta a nakon toga i zvanje kinološkog sudije. Kasnije je tadašnji komandant SPJ, koji je znao čime se bavim, uputio upit da tako nešto napravim i ovdje u službi, što sam oduševljeno prihvatio. Tako je krenulo. Za ovo sam obučavan u Njemačkoj u njemačkoj policiji i specijalnoj jedinici Austrije. Gledam da kupim znanje gdje god mogu”, dodaje.

U poslu precizni i opasni

Više puta nazvan najboljim trenerom pasa na Balkanu kojeg zbog talenta, znanja i vještina potražuju iz zemalja regije Martić za AA kaže da rad sa psom prvenstveno zahtjeva ljubav. Smatra kako su metode kažnjavanja pasa možda upravo te zbog kojih oni, u nekim policijskim agencijama, ne pokazuju svoju potpunu predanost radu.

“Nijedan naš pas nije obučavan u centrima negdje vani, svi su obučeni ovdje i svi se obučavaju metodom pozitivnog nagrađivanja ili takozvanom ‘kliker metodom’. Psi se tokom obuke ne kažnjavaju. Za ono što ispravno naprave, dobiju nagradu (pozitivno se potvrđuju), a ono što ne urade se ignoriše. Pas tako reći, kondicionira sam sebe. Komande se uvode tek kada pas radnju izvršava pravilno. Ako u početnoj fazi nema komande, pas ne može pogriješiti. Samim time se ne mora kazniti za grešku, što opet dovodi do toga da imamo psa koji radi sa velikim veseljem, radi opušteno, bez pritiska da će biti kažnjen za grešku. Oni vole i uživaju u tome i rezultati su vrhunski, kako u operativnim poslovima tako i na takmičenjima širom Evrope. Naši psi s vodičima se nikad nisu vratili ispod trećeg mjesta sa bilo kojeg takmičenja”, kazao je dodajući kako se cijena jednog dobro obučenog službenog psa na međunarodnom tržištu kreće između 15.000 do 20.000 eura.

“U biti, stvar je u dobrom kontaktu sa psom. Kad se vodič igra sa psom, on bez komande donosi igračku i poziva vodiča na igru. Ako pogledate negdje drugo, ako pas nije tako obučavan, kada dobije igračku on pobjegne od vas, odnosno možda vam je donese ali na komandu, ne samoinicijativno. Po mom mišljenju, najgore što se vodiču može desiti. Zamislite, njegov pas, u izboru da se igra sa njim ili da legne i žvaće igračku, izabere ovo drugo. Vidjeli ste da psi rade opušteno, nema galame, pas uživa u tome i samim tim uživa i vodič, jer na kraju svega, vrhunski radni pas je proizvod vodiča i njegovog rada”.

Psi u SPJ-i svojim radom zauzeli su značajno mjesto u ovoj policijskoj jedinici gdje se njihovi vodiči obučavaju za širok spektar policijskih operacija i djeluju onda kada sve druge policijske agencije ne mogu odgovoriti postavljenoj zadaći.

Belgijski ovčari SPJ-e koji u svojim boksovima doslovni grizu rešetke, pored svog vodiča i bez povodca “slijepo” prate njegove naredbe ne osvrćući se na okolinu. Vidljivo je kako je poslušnost i želja da udovolji vodiču ono što psa ispunjava te ga tjera na predan rad. Pored toga, psi su raspoloženi i za bezbrižnu igru dok su sa, druge strane, u svom poslu nepogrešivo precizni.

Ključ dobrog odnosa leži u psećem socijalnom nagonu

Ključ dobrog odnosa vodiča i psa leži u psećem socijalnom nagonu koji formira njegov odnos sa trenerom.

“Drugi instruktori će vam, na upit koji se nagoni koriste u obuci pasa, reći da se koristi nagon za igrom, plijenski nagon, nagon za traženjem, nagon za hranom što je i istina ali niko ne spominje socijalni nagon i dva njegova najbitnija faktora: nagon za podčinjavanjem i nagon za udovoljenjem vođi, što ima svaki pas. Ako to vodič nije u stanju iskoristiti, nema rada, nema ničega. Imate pse koji se ne žele podčiniti vodičima nego vodiča gledaju kao rivala a često i kao neprijatelja. Najbolji primjer su naši psi prije dolaska kod nas. Ako pridobijem psa bez batina, sile i prinude, dobijam psa koji mi želi udovoljiti i imam vrhunsku radnu mašinu, jer sam pokazao kako sam istinski vođa a ne tiranin koji ga tuče pa da to radi iz straha. U prirodi vođa čopora divljih pasa ili vukova nije isključivo najjača jedinka, nego najsposobnija, najinteligentnija, jedinka koja će čoporu osigurati opstanak”, kazao je trener poručivši kako “vođa čopora” u očima službenog psa mora biti njegov vodič.

Belgijski ovčari SPJ-e koji se koriste za pretrage objekata i terena, detekciju narkotika, eksplozivnih sredstava, za hapšenja visokog rizika, u talačkim i drugim situacijama, svoje sposobnosti koriste i u asistenciji krim-službi. Psi za spašavanje SPJ-e tako od 2010. godine služe za situacije u akcijama spašavanja pri Federalnoj specijaliziranoj jedinici za spašavanje u katastrofama.

“Naši psi se redovno koriste i nije se desilo nijednom da psi svoj posao nisu pozitivno izvršili”, zaključio je Martić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.