Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mup rs

Policijski šefovi zbog stotinjak maraka ostali bez volana

MUP-vozila

Iz MUP-a Republike Srpske potvrđeno je da Služba za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a RS vodi postupak u vezi sa zloupotrebom korišćenja službenih vozila

Policijski šefovi u nekoliko policijskih uprava i drugih organizacionih jedinica zloupotrebljavali su privilegije tako što su koristili službena vozila, a istovremeno primali i naknadu za troškove prevoza, piše CAPITAL.

Iz MUP-a Republike Srpske potvrđeno je da Služba za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a RS vodi postupak u vezi sa zloupotrebom korišćenja službenih vozila.

“Preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, Služba utvrđuje činjenice u unutrašnjem postupku koji se sprovodi po prijavi da su određeni policijski službenici uz korištenje službenog vozila istovremeno primali i naknadu troškova prevoza. Nakon okončanja unutrašnjeg postupka biće pokrenut disciplinski postupak protiv policijskih službenika kod kojih bude utvrđena osnovana sumnja da su počinili povredu dužnosti”, navodi se u odgovoru MUP-a na pitanja CAPITAL-a.

Prema tvrdnjama  izvora iz vrha MUP-a, pojedini policijski službenici priznali su inspektorima unutrašnje kontrole da su koristili službeno vozilo i primali naknadu za troškove prevoza, zbog čega će biti podvrgnuti disciplinskom postupku.

“Njihovi neposredni rukovodioci pokušali su na razne načine da ih ‘pokriju’ kako ne bi išli pred disciplinsku komisiju, ali iz vrha MUP-a je insistirano na njihovom sankcionisanju”, kaže izvor pomenutog portala.

On ističe da takva vrsta zloupotrebe predstavlja pravi bezobrazluk, jer policija treba da predstavlja najsvjetlji primjer čestitosti i bori se protiv svake vrste zloupotrebe javnih resursa.

“Zbog toga što je utvrđeno da su pojedini policijski funkcioneri koristili službena vozila, a koji su bili toliko gladni da su istovremeno uzimali i naknadu za prevoz u visini mjesečne autobuske karte ili maksimalno stotinjak maraka, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač prije petnaestak dana je ograničio upotrebu službenih vozila velikom broju funkcionera”, kaže naš izvor, dodajući da je Lukač za tom mjerom posegnuo i zbog visokih cijena goriva koje su uticale na budžetsku stavku namijenjenu za tu vrstu troškove.

Prema Pravilniku o načinu korištenja službenih vozila obaveza vraćanja vozila (što znači da imaju pravo na cjelodnevno korištenje vozila) ne odnosi se na ministra, direktora policije, zamjenika direktora policije, šefa kabineta ministra, načelnika Službe ministra, predsjednika Policijskog odbora, načelnika Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu, načelnike uprava, komandanta SAJ, načelnika Centra za obuku i druge zaposlene po odobrenju ministra, a na osnovu dostavljenih prijedloga rukovodilaca osnovnih organizacionih jedinica.

Za vrijeme korišćenja godišnjih odmora ili zbog drugog odsustva sa posla, vraćanje vozila u krug organizacionih jedinica je obavezno za sve zaposlene u ministarstvu, osim ministra, direktora policije i zamjenika direktora policije.