Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Policijski službenici GPBiH dobili zatvorske kazne, moraju platiti 100 eura na račun budžeta BiH

granična policija bih gpbih
FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Optuženi se terete da su u svojstvu službenih lica u institucijama Bosne i Hercegovine zahtijevali i primili dar

Sud Bosne i Hercegovine u predmetu Milan Škoro i drugi, nakon održanog glavnog i javnog pretresa, donio i javno objavio prvostepenu presudu kojom su optuženi Milan Škoro i Ivo Filipović oglašeni krivim. Sud je optuženima izrekao kaznu zatvora u trajanju od po šest mjeseci.

Istovremeno, od optuženih se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela i to novčani iznos u visini od 100 eura, odnosno njegova protuvrijednost izražena u konvertibilnim markama, koji su optuženi obavezni platiti na račun budžeta Bosne i Hercegovine, u jednakim dijelovima od po 50 eura, u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti presude.

Optuženi se terete da su u svojstvu službenih lica u institucijama Bosne i Hercegovine, kao policijski službenici Granične policije BiH, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, prilikom vršenja granične kontrole putnika na izlazu iz Bosne i Hercegovine od putnika, koji nije posjedovao važeću vizu za ulazak, boravak ili prelazak preko teritorije BiH, a u cilju da mu dozvole izlazak iz Bosne i Hercegovine bez provođenja prekršajnog postupka, zahtijevali i primili dar, odnosno propustili prekršajno sankcionirati lice.

Dozvolili su mu izlazak iz Bosne i Hercegovine bez provođenja prekršajnog postupka čime su počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa članom 29. istog Zakona, saopćeno je iz Suda BiH.