Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policijski štrajk upozorenja u kantonu 10

kanton 10 – policija – štrajk

Članovi Sindikat MUP-a kantona 10, njih oko 150, u srijedu su održali dvosatni štrajk upozorenja ispred zgrade Vlade ovog kantona.

Povod za štrajk je, po riječima predsjednika Sindikata MUP-a Kantona 10 Dražena Mišića, nerješavanje zahtjeva s kojima je Sindikat u više navrata, kako pismeno, tako i u pregovorima, upoznavao mjerodavne.

Sindikat zamjera kantonalnoj Vladi nepokretanje procedure o promicanju policijskih službenika sukladno Zakonu o policijskim službenicima kantona 10, neisplaćivanje sudskih presuda, neusvajanje Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika i Zakona o plaćama i naknada u tijelima vlasti te odugovlačenje oko potpisivanja kolektivnog ugovora.

– Na ovaj čin su nas natjerali nagomilani problemi na koje je više godina Sindikat MUP upozoravao, a nisu se rješavali. Uzmimo za primjer samo plaću policijskog službenika od 589 maraka, na to ide 30 posto ovlaštenja i sve drugo, tako da je plaća policajca 774 maraka, što je u usporedbi s drugim kantonima u FBiH, među manjim plaćama – kazao je Mišić.

Kako bi ilustrirao u kakvim uvjetima rade policijski djelatnici u Kantonu 10, Mišić je kazao da policajci nemaju adekvatne uniforme za ljeto te su prinuđeni vlastitim novcem kupovati majice kratkih rukava te na njima ispisivati logo policije.

– Što se tiče ostale policijske opreme, ona je nekvalitetna i služi samo za pokazivanje javnosti – kazao je, dodavši kako je problem i nedostatak ljudstva, odnosno manjak od najmanje 50 policijskih službenika.

Predsjednik Vlade kantona 10 Draško Dalić primio je u svom uredu predstavnike Sindikata te je tom prigodom kazao kako su, u dobrom dijelu, njihovi zahtjevi opravdani.

– Treba raditi na usklađivanju koeficijenata, predma postoji dosta dilema i nejasnoća u vezi s tumačenjem Ministarstva finansija, tako da smo odlučili formirati zajedničko povjerenstvo koje će činiti predstavnici MUP-a i Ministarstva financija koje će biti zaduženo za usklađivanje propisa – kazao je Dalić.

On je podržao i zahtjev Sindikata za imenovanje direktora policije kojeg Kanton 10 godinama nema, kao i zahtjeve za usvajanje Zakona o unutarnjim poslovima Kantona 10, Zakona o policijskim službenicima.

Složio se da ministar finansija pripremi Zakon o plaćama i naknadama koji nemaju karakter plaće.

– Nadam se da ćemo u okviru svojih proračunskih mogućnosti biti u stanju da povećamo materijalna prava policije, da će ljudi biti i bolje opremljeni i situirani na dobrobit svih nas – zaključio je Dalić.