aktuelna tema

Politička bitka za UKC Tuzla: Šta o nezakonitim imenovanjima kaže premijer TK

kadrija (1)
Hadžiefendić, Hodžić i Kamerić

Kantonalni premijer očekuje dogovor s premijerom FBiH Fadilom Novalićom. Inspekcija utvrdila da su nezakoniti UO, generalni direktor i izvršni direktor

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić (SDP) za Fokus.ba je komentarisao situaciju u vezi sa nalazima federalne inspekcije o nezakonitom imenovanju aktuelnog Upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, v.d. direktora Alena Kamerića (PDA), te pomoćnika direktora Bahrudina Hadžiefendića (SBB).

Piše: A. DUČIĆ

Hodžić za naš portal prije svega kaže da su “vruć krompir u tumačenju zakonitosti imenovanja članova UO UKC Tuzla naslijedili od prethodnih nekoliko vlada”.

Treba, pak, na ovom mjestu podsjetiti da je Federalna uprava za inspekcije poslove (FUZIP), kako je
Fokus.ba objavio, u vezi sa imenovanjem Upravnog odbora UKC-a ustanovila
sljedeće:

-Nije imenovan u skladu sa članom 64. stav 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH, niti u skladu sa stavom 6. Istog člana, budući da u Upravnom odboru nema predstavnika Federacije BiH.
U vezi sa imenovanjem v.d. direktora kojeg Upravni odbor Vladi TK predlaže na puni mandate, FUZIP je ovo ustanovio:
-Nije predočena saglasnost Federalnog ministarstva zdravstva za imenovanje v.d. direktora, kako je to utvrđeno čl. 66. stav 3. Zakona.

A za imenovanje v.d. izvršnog direktora za medicinske poslove Hadžiefendića, koji treba da bude imenovan na puni mandate, federalna inspekcije kaže sljedeće:

-Ne ispunjava u cijelosti uslove za obavljanje poslova i radnih zadataka kako su utvrđeni općim aktima subjekta nadzora, tj. nema završenu specijalizaciju, kao ni pet godina radnog iskustva nakon položenog specijalističkog ispita.

Kada je riječ o Upravnom odboru, Hodžić kaže da “uovom slučaju govorimo o situaciji koja se dešava nekoliko saziva Vlada unazad godina i nekoliko godina unazad, jer su svi izbori članova Upravnog odbora vršeni na istovjetan način”.

Da je stvar složenija od načina na koji se u medijima predstavlja pokazuje postupak u kome je jedna od prethodnih vlada, još 2014. godine, tražila od Vlade FBiH da poništi javne oglase za izbor članova Upravnog i Nadzornog odbora UKC Tuzla, zbog nenadležnosti obzirom da nije potpisan ugovor o suosnivačkim pravima, kao suosnivački akt između FBiH i Tuzlanskog kantona kao osnivača UKC Tuzla. Tada se tražilo od Vlade FBiH i Federalnog ministarstva zdravstva da dostave Vladi TK prijedlog ugovora o međusobnim pravima, obavezama i odgovornostima osnivača UKC Tuzla, a u skladu sa Zakonom o ustanovama Odlukom o preuzimanju osnivačkih prava nad UKC Tuzla.

Do danas nije potpisan ugovor o međusobnim pravima, obavezama i odgovornostima osnivača JZU UKC Tuzla. Potpisivanje ugovora samo potencirali na nedavnom sastanku sa premijerom Federacije BiH gospodinom Fadilom Novalićem, te očekujemo da to učinimo u narednom periodu – kaže Hodžić.

Govoreći o nalazima federalne inspekcije, premijer TK kaže da je izrečeno Rješenje o upozorenju. Imajući u vidu da su upute i upozorenja izražena za izbor pomoćnika direktora UKC-a Tuzla, dodaje on, a imajući u vidu da se radi o procedurama i postupcima koje provode organi i tijela Univerzitetskog kliničkog centra, kaže da ne bi komentarisao njihova postupanja, jer na ista, kako navodi, nije imao nikakvog utjecaja.

-S druge strane, uzimajući u obzir dio nalaz inspekcijskog nadzora koji se odnosi na ingerencije Kantonalne vlade, a imajući u vidu dogovor postignut sa premijerom Novalićem, očekujem da ćemo u vrlo skoro vrijeme doći do konačnog rješenja ovog višegodišnjeg problema – poručio je Hodžić.

Kako smo objavili, nalazi federalne zdravstvene i inspekcije rada nakon nadzora izvršenog 22. novembra, su, kako sada stvari stoje, samo su mrtvo slovo na papiru.

Naime, vlast u TK čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka.

Iako je UKC Tuzla pod ingerencijom i Federacije BiH, ovaj nivo vlasti, kojima, osim SBB-a, upravljaju SDA i HDZ, za sada nema nikakvog upliva u upravljanje UKC Tuzla.

Inače, Kamerić je bio kandidat PDA Mirsada Kukića za gradonačelnika Tuzle na prethodnim lokalnim izborima, a Hadžiefendić, bivši SBB-ov ministar zdravstva TK-a, a imenovani su nakon što je koalicija SDP-PDA-SBB-Naša stranka preuzela vlast.