Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skup u bh. prijestolnici

Politički predstavnici Bošnjaka regiona okupili se u Sarajevu

okupljanje bosnjaka sarajevo
Foto:; Ermin Zatega (RFE/RL)

Skup je počeo simboličnom šetnjom u podne u centru Sarajeva

Predstavnici Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, okupili su se u petak, 12. aprila u Sarajevu.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde, izjavio je da će se razgovarati o evropskim integracijama, te da će biti predloženo da se formira klub parlamentaraca Bošnjaka.

“Ovo više niko ne može zaustaviti, ovo okupljanje je počelo, ono ima poruke mira, poruke suživota, poruke ustavno utemeljenih ciljeva koji ne zadiru ni u čiji teritorijalni integritet suverenitet i ne narušavaju odnose. Skup poručuje da ono što Bošnjaci dugo čekaju je jedinstvo koje mora biti na malo višem nivou”, kazao je Konaković.

Skup je počeo simboličnom šetnjom u podne u centru Sarajeva.

Uoči ovog okupljanja, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je u saopštenju za javnost 9. aprila naveo kako BiH i druge države iz regiona trebaju graditi “dobre međudržavne, a ne parcijalne međuetničke odnose”, kritikujući, osim okupljanja Bošnjaka i “Vaskršnji sabor” Srbije i bh. entiteta Republika Srpska, koji je najavljen za 5. i 6. maj.

“Nikakvi monoetnički sabori naroda ne mogu zamijeniti ulogu država i državnih organa vlasti. Sa svojim pravima, obavezama i institucijama ravnopravni subjekti u međunarodnim odnosima su isključivo države – to nije pojedinačno nijedan narod”, saopštio je Bećirović 9. aprila.

Nakon ove izjave, Konaković je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici napisao da okupljanje Bošnjaka regiona nije njegova ideja, “već da su to predložili Bošnjaci koji BiH smatraju svojom maticom i koji od Sarajeva očekuju da ih zajedno okupi, iako se politikom bave u drugim zemljama regiona”.

Protivljenje skupu iskazao je i Bakir Izetbegović, lider najveće bošnjačke partije u BiH, Stranke demokratske akcije.