BiH

tuzlanski kanton

Ni poljoprivreda ne može bez korupcije: “Od 260 ovaca on ima 19 na terenu”

10/08/2020

Suspenzija na tri godine trebala bi biti tek prvi korak – ovakva praksa biće potpuno onemogućena tek kada se aktivira pravosuđe i svaka prevara, u cijelom lancu odlučivanja, kontrole i korištenja sredstava, bude krivično sankcionisana

Teško je izdvojiti neku sferu života koja je u Bosni i Hercegovini ostala pošteđena korupcije, pa tako i oblast podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju.

Brojni poljoprivredni stručnjaci godinama upozoravaju da bez sređivanja stanja na terenu, poticaji za poljoprivrednu proizvodnju neće dati očekivani rezultat i da će u velikoj mjeri to biti uzalud bačen novac.

Ova upozorenja dobijaju potvrdu iskustvom novog direktora kantonalnog Poljoprivrednog zavoda doktora Fejze Begića. Postavljen na ovu poziciju prije dva mjeseca, Fejzić je sa inspektorima Zavoda obilazio teren i tokom kontrole ovčara, koji su podnijeli zahtjeve za poticaje, bio šokiran zatečenim stanjem, jablja BHRT.

“Unazad devet dana, radeći na terenu, lično sam svih devet dana boravio sa mojim usposlenicima, gdje smo zaista, vjerujte mi, brojali ovcu po ovcu, markicu po markicu. I već 40% ljudi su lažno prikazali stanje na terenu. Nije to mali lažni broj. Od 260 ovaca on ima 19 na terenu, a traži i želi od ove države da dobije poticaje“, rekao je Begić.

S obzirom na to da ovčari po ovci dobiju godišnji poticaj od 30 KM, samo u ovom jednom primjeru svjedočimo o pokušaju krađe 7.230 KM državnog novca. Kako se u registru Tuzlanskog kantona za poticaje nalazi 54 stada ovaca, to znači da je stotine hiljada maraka prethodnih godina ukradeno samo u oblasti poticaja ovčarstva. U Vladi Tuzlanskog kantona tvrde da svake godine povećavaju obim kontrola poljoprivrednika koji dobijaju poticaje, i tako sužavaju prostor za manipulacije u ovom sektoru.

“Okončava se postupak, donosi se rješenje o zabrani ostvarivanja novčane podrške u naredne tri godine i on kroz aplikaciju, njegov zahtjev se ne može riješiti, onemogućena je ta zloupotreba“, kaže Samid Šarac, pomoćnik ministra poljoprivrede TK.

“Ubijeđen sam da, ako bismo to istinski uradili i ako nas ne bi politika i lobi spriječili na tom putu, garantujem da bi poticaji za sve naše poljoprivrednike koji su istinski radnici, koji krvavo zarađuju dinar, mogli biti povećani još za 30% u startu“, smatra Fejzo Begić, direktor Poljoprivrednog zavoda TK.

Suspenzija na tri godine trebala bi biti tek prvi korak – ovakva praksa biće potpuno onemogućena tek kada se aktivira pravosuđe i svaka prevara, u cijelom lancu odlučivanja, kontrole i korištenja sredstava, bude krivično sankcionisana.

Komentari

Autor: BHRT

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.