Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poljoprivredici: Proglasite stanje elementarne nepogode u Semberiji

bijeljina_poljoprivrednici_gradska_uprava

Na današnjem sastanku predstavnika Gradske uprave Bijeljina i semberskih poljoprivrednika zaključeno je da se od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske zahtijeva da na području Semberije proglasi stanje elementarne nepogode zbog suše i da se formira stručna komisija za procjenu štete.

Učesnici sastanka saglasili su se da je potrebno uputiti i dopis Savjetu ministara da se ubrza otkup tovne junadi jer je sve manje hrane za stoku.

“Velika šteta bi bila da se zbog nedostatka hrane uništi stočni fond, pa će biti upućen i apel Ministarstvu da pomogne u obezbjeđivanju hrane za stoku ugroženih semberskih stočara”, saopšteno je iz Gradske uprave.

Sagovornici su zaključili da je potrebno nastaviti strateške mjere koje će u narednom periodu sprečavati probleme izazvane klimatskim promjenama.

“Treba nastaviti proces unapređenja navodnjavanja u Semberiji i zaštititi ovaj kraj od poplava, koje su svake godine velika prijetnja za poljoprivrednu proizvodnju”, navedeno je u saopštenju.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da se Gradska uprava trudi da pomogne poljoprivrednicima na svaki mogući način.

“Agrarni fond obezbijedio je sredstva za podsticaje koji su bili planirani, među kojima je i podsticaj od dva feninga po kilogramu za pšenicu. U toku je proces eksproprijacije zemljišta, kako bi počeo proces izgradnje drinskog nasipa za zaštitu od poplava”, dodao je Mićić.

On je naglasio da je Gradska uprava spremna da, ako stručna komisija za procjenu štete kaže da je to potrebno, preusmjeri 50 odsto sredstava od podsticaja za pomoć najugroženijim poljoprivrednicima.