Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poljoprivrednici blokirali GP Bijača

bijaca prelaz

Dvjestotinjak poljoprivrednika iz Zapadnohercegovačke županije blokiralo je u utorak autocestu na GP Bijača, tako da je sav promet na tom prijelazu iz oba smjera onemogućen.

Po riječima predsjednika Udruge poljodjelaca u Zapadnohercegovačkoj županiji Dubravka Vukojevića, Udruga je organizirala prosvjed upozorenja zbog teškog stanja u poljoprivredi i “maćehinskog odnosa Federalnog ministarstva poljoprivrede prema poljoprivrednim proizvođačima u toj županiji”.

“Ovo je blokada upozorenja, a ako se ništa ne riješi, ostat ćemo ovdje dok se naši zahtjevi ne usvoje“, kazao je Vukojević za Fenu, dodavši kako postoji mogućnosti da se prosvjed proširi i na druge županije u Federaciji.

Poljodjelci traže žurni obračun i isplatu poticaja za biljnu proizvodnju u 2015. godini, odnosno izmjenu pravilnika o novčanim poticajima u kojima se, kako navode, ne može na leđa seljaka svaljivati uređivanje tržišta, a traže i žurno donošenje mjera potrebnih za zaštitu domaće proizvodnje, uvođenje prelevmana ili drugih mjera koje bi omogućile rentabilnu proizvodnju.

Osim toga, poljoprivrednicima smeta i to što, kako kaže Vukojević, nema kontrole inozemnih poljoprivrednih proizvoda, što sprječava konkurentnost domaćih proizvođača.

“Dosta nam je više toga da nema nikakvih kontrola uvoza poljoprivrednih proizvoda u BiH i što se, uz ostalo, uvozi i raznorazno smeće”, ističe Vukojević.

Također, poljoprivrednike smeta i to što se pravilnici i programi za poljoprivrednike donose bez ikakvih konzultacija s njima.

Prosvjed poljoprivrednika na Graničnom prijelazu Bijača trebao bi trajati do 14 sati.