Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odžak

Poljoprivrednici blokirali magistralni put i traže ispunjenje zahtjeva

poljoprivrednici odzak (1)

Lokalna samouprava Odžaka donijela je novi plan upravljanja državnom poljoprivrednom zemljom,

Već treći dan poljoprivrednici iz Odžaka blokirali su magistralni put između Odžaka i Šamca. Od lokalne vlasti zahtijevaju da im omogući da obrađuju svoju zemlju.

Poljoprivredni proizvođači u Općini Odžak nisu dozvolili tokom prethodnih dana zaposlenima u poduzeću “Poljoprivrednik” da obrađuju državno poljoprivredno tlo, za koje ne postoji važeći ugovor.

Poljoprivrednici ovog kraja zahtjevaju od nadležnih vlasti da im omoguće da oni obrađuju tu zemlju jer je to i u skladu sa zakonom. Razlog za ovaj zahtjev je i taj što je ugovor o obrađivanju tla u navedenoj inostranoj firmi, a koji je važio deset godina, istekao.

Lokalna samouprava Odžaka donijela je novi plan upravljanja državnom poljoprivrednom zemljom, a koji kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić nije odobrio.

Da li je ovo način za ostvarenje prava poljoprivrednika pitali smo predsjednika Udruženja poljoprivrednika u Federaciji Nedžada Biću.

“Dok se god ne riješi taj problem oni neće odustati. I Udruženje im daje punu podršku u tome. Jednom se mora to raščistiti da tolika zemlja se dodjeljuje nekima tamo, pa se onda daju podzakupi, nelegalno se koristi, i onda imate dosta zemlje i administrativnih zamki, sve stoji i propada, a vidimo u kakvom je stanju poljoprivreda”, kazao je Bićo.