Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poljoprivrednici dali ultimatum Vladi FBiH: Kazne ili protesti

BiH

poljoprivrednici

Iz Federalnog udruženja uzgajivača ovaca, koza i ostalih “Tor” Mostar danas su najavili proteste za 15. oktobar ukoliko Vlada Federacije Bosne i Hercegovine do tada ne ispoštuje zahtjeve poljoprivrednika u vezi procesuiranja odgovornih iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH koje poljoprivrednici smatraju “odgovornima za pljačku poticaja”.

Protesti će, zajedno sa opštinskim, kantonalnim udruženjima te savezima poljoprivrednika, biti održani zbog “novonastalih situacija te neprimjerenog ponašanja” nadležnih, kazao je danas ispred zgrade Parlamenta FBiH predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca, koza i ostalih “Tor” Mostar Dževad Kovač.

Mi tražimo da se ukinu poticaji jer dijeliti poticaje ovako je pljačka budžeta i ovog naroda. Ne bi Lijanović mogao pokrasti pare da nije bilo Nermina Nikšića i federalne Uprave za inspekcijske poslove koja je blagonaklono gledala na to. Danas ćemo na Parlamentu FBiH zatražiti da Vlada FBiH radi svoj posao po zakonu

“Došao sam ovjde u ime poljoprivrednika po odluci koju smo donijeli u Travniku, da najavim proteste za 15. oktobar u slučaju da Vlada FBiH ne ispoštuje naše zahtjeve a to je da se svi ljudi iz Ministarstva poljoprivrede na čelu sa Faketom Begović procesuiraju i pomaknu sa mjesta gdje primaju ogromnu platu i učestvuju u pljački poljoprivrednih poticaja”, rekao je Kovač.

Uzgajivači koza već tri godine nisu dobili nikakav novac iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, istakao je Kovač dodajući kako poljoprivrednici daju podršku Tužilaštvu Tuzlanskog kantona zbog pokretanja sudskih procesa protiv odgovornih za “pljačku” poljoprivrednih poticaja na koje poljoprivrednici godinama ukazuju.

“Mi uzgajivači ovaca i koza nismo tri godine već nijednu marku dobili od ministarstva. Busaju se, od vlade i ministra Šemsudina Dedića i Ibrahima Tirka da su uradili i otkrili da fali jedno jagnje i ovca, međutim niko ne gleda na stotine hiljada maraka i milione koji i danas odlaze u Posušje rodbini Lijanovića”, kazao je Kovač.

Prema njegovim riječima, bivši federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, koji je lišen slobode u Širokom Brijegu zbog malverzacija u vezi poljoprivrednika, to nije radio sam. Kako tvrdi, milioni maraka utrošeni su na fiktivne tovove, proizvodnje i navodna kapitalna ulaganja.

“Mi tražimo da se ukinu poticaji jer dijeliti poticaje ovako je pljačka budžeta i ovog naroda. Ne bi Lijanović mogao pokrasti pare da nije bilo Nermina Nikšića i federalne Uprave za inspekcijske poslove koja je blagonaklono gledala na to. Danas ćemo na Parlamentu FBiH zatražiti da Vlada FBiH radi svoj posao po zakonu”, kazao je Kovač dodajući kako su poljoprivrednici podigli krivične prijave protiv Lijanovića, bivšeg premijera FBiH Nermina Nikšića, direktora federalna Uprave za inspekcijske poslove Ibrahima Tirka i drugih.