Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Poljoprivrednici dijelili hranu u Sarajevu: Penzioneri dobili dinje za unučad (FOTO)

30/07/2015

Poljoprivrednici su jutros u Sarajevu, ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, građanima dijelili svoje proizvode, najviše paprike, paradajz, lubenice i dinje, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH (SPUFBiH) Avdo Muslimović novinarima je kazao da poljoprivrednici Vladi FBiH žele dati priliku za dogovor.

“Još uvijek imamo strpljenja i vladi dajemo dovoljno prostora za dogovor. Očekujemo da se oglasi premijer i da zakaže zajednički sastanak na kojem bi uslijedili svi naši zahtjevi koji su veoma realni. Moguće ih je ispoštovati ako vlada bude imala dobre volje”, rekao je Muslimović.

Napomenuo je kako vlasti u Federaciji BiH ne mogu imati opravdanja kada je u pitanju njihov odnosa prema poljoprivrednicima.

“Opravdanja nema da sredstava nema. Sredstava ima. Sva javna preduzeća u Federaciji imaju 20 puta više sredstava na računima u komercijalnim bankama. Zar mi trebamo educirati ministricu finansija da isplati poljoprivrednike u Federaciji. To je smiješno, simboličnih 40 miliona u odnosu na milijardu koliko oni dijele grantovima i 700 miliona sebi za plaće. Potrebno je da se obezbijedi 40 dodatnih miliona plus 10 miliona plavog dizela kako bi mirnije dočekali ovu jesen. Umjesto da što sada punimo 12 posto budžeta mi bi punili 25 posto. Oni koji proizvode pune budžet, a svi ostali troše”, kazao je predstavnik poljoprivrednika.

Među 40-tak građana koji su danas uzimali poljoprivredne proizvode najviše je bilo penzionera.

Penzionerka Sulejmana je bila jedna od onih koji su danas dobili poljoprivredne proizvode.

“Živim od penzije, šehidska sam porodica. Žalosno je ovo za poljoprivrednike. Ulažu, a ništa ne dobijaju. Ovo je za njih propast, umjesto da zarade oni su na gubitku. Ovo će nama naravno mnogo pomoći. Dobili smo ono što će nam valjati”, rekla je ova penzionerka.

Mehmet Šahman, koji je također dobio nešto od proizvoda koje su dijelili poljoprivrednici, ističe kako je dinju dobio za unuku.

“Za ovo su odgovorni ministri. Prije su davali podsticaje ljudima koji nemaju zemlju, a onima koji imaju nisu. Ovu dinju sam dobio za unuku. Ovo je prva klasa. Žalosno je što moraju dijeliti”, kazao je ovaj penzioner.

Jedan od okupljenih građana nosio je i transparent na engleskom jeziku sa natpisom “Evropo, BiH nije Grčka”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.