Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poljoprivrednici iz TK zbog suše predlažu proglašenje elementarne nepogode

poljoprivrednici-tk2

Poljoprivrednici iz Tuzlanskog kantona (TK) razmatraju mogućnost da upute prijedlog o proglašenju elementarne nepogode suše, jer su već sada primjetni veliki gubici u usjevima, koji za sobom lančano povlače ostale probleme, izjavio je za Anadolu Agency (AA) Mevludin Ikanović iz Udruženja poljoprivrednika TK, podsjećajući da je zemlja suha, jer kiša dugo nije padala.

poljoprivrednici-tk1

“Posavina i Semberija suočavaju se sa ogromnim problemima, dok se u sprečkoj dolini nekako može raditi, iako je i tu svakim danom sve gore. Poljoprivrednici sami uz mnogo problema rješavaju problem navodnjavanja, a proizvodnja je već drastično umanjena i sve to nas pogađa. Neće biti kabaste hrane. Nema kukuruza bez kojeg ne može ni peradarstvo, ni svinjogojstvo, a bez ove komponente nema ni mlijeka. Problem je izražen i u voćarstvu. Prošle godine poharale su nas poplave, a sada je problem suša”, rekao je Ikanović u razgovoru za AA.

Ikanović je naglasio da najveće štete imaju poljoprivredni proizvođači koji zakupljuju zemljište, a, prema njegovoj izjavi, Bosna i Hercegovina uveliko zaostaje za okruženjem.

“Ljudi moraju živjeti i raditi i nešto se u sistemu mora pod hitno mijenjati. Podsticaji kasne i svi poljoprivrednici su oštećeni jer se ne poštuju zakoni, ali mi iz Udruženja poljoprivrednika TK pristali smo na kompromis sa Vladom TK i Vladom Federacije BiH, koji su nam isplatili četvrti kvartal mlijeka. Ali, pogledajte, ušli smo u osmi mjesec, a tek sada usaglašavamo programe. Što prije treba uvesti red u ove djelatnosti”, poručio je Ikanović.

poljoprivrednici-tk

Na ulicama Tuzle danas su se mogli vidjeti traktori kojima su se dovezli poljoprivrednici iz Živinica i Kalesije, kako bi izrazili svoj protest zbog kašnjenja podsticaja. Predstavnici Udruženja TK nisu učestvovali u protestu, jer su, prema riječima Ilije Stojaka, predsjednika Udruženja, uvjereni da će podsticaji biti plaćeni.

“To ne znači da mi osuđujemo učesnike protesta koji na taj način nastoje ostvariti svoje ciljeve. Svi smo u istoj poziciji”, zaključio je Stojak.