Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

živinice

Poljoprivrednici izašli na ulice: “Stalno nam nešto obećavaju, ponovo izlazimo na proteste”

protesti – poljoprivrednici – screenshot (1)

Uprkos pozivima da se ove godine zasije što više, poljoprivrednici kažu da to neće biti moguće. Poticaji nisu adekvatni potrebama, pravilnici nisu usklađeni sa stanjem na terenu, a uslove koji se postavljaju na javnim pozivima često je nemoguće ostvariti

Poljoprivrednici iz Živinica održali su mirni protest ispred zgrade Gradske uprave. Nezadovoljni su raspodjelom sredstava predviđenih za proljetnu sjetvu. Naročito su nezadovoljni mljekari koji traže više sredstava i drugačiji vid raspodjele. S obzirom na to da im se iz Gradske uprave niko nije obratio, u narednim danima najavljuju novo okupljanje.

Umjesto na poljoprivrednom zemljištu, traktori danas ispred gradske uprave. Desetine poljoprivrednika iz Živinica obustavilo je rad na dva sata kako bi iskazali nezadovoljstvo raspodjelom 600 hiljada maraka predviđenih za proljetnu sjetvu i 110 hiljada maraka za mljekarstvo.

“360 hiljada maraka da se raspodijeli na 1800 muznih grla. Protekle godine, 2021. godine, samo proizvođači sa grada Živinica sa nekih 2100 muznih grla proizveli su 6 miliona litara mlijeka. Do 31.3. je vrijeme ažuriranja podataka u proizvodnji i evo danas imamo saznanje i podatke da grad Živinice ima 1800 muznih grla što znači da je u opadanju nekih 300 grla“, navodi predsjednik Grupacije mljekara Tuzlanskog kantona Eldin Glibanović, izvještava BHRT.

Sadašnjim pravilnikom jedan proizvođač mlijeka ograničen je na 1500 KM podsticaja ukupno. Umjesto toga traže 200 maraka po stočnom grlu.

“Ako nam opštinske službe ne pomognu, mi moramo prema mljekarama tražiti višu otkupnu cijenu što će rezultirati odustajanjem mljekara od nas, znači raskidaćemo ugovore. Šta nam drugo preostaje nego da smanjujemo stočni fond tako da se bojim da do kraja ove godine, jer još koristimo zalihe, prošlogodišnju hranu, da do kraja godine ćemo ostati bez stočnog fonda“, kaže farmer iz Živinica Suad Selić.

Uprkos pozivima da se ove godine zasije što više, poljoprivrednici kažu da to neće biti moguće. Poticaji nisu adekvatni potrebama, pravilnici nisu usklađeni sa stanjem na terenu, a uslove koji se postavljaju na javnim pozivima često je nemoguće ostvariti.

„Prošla godina suša. Ove godine imamo poskupljenje ovog repromaterijala. Naše cijene mlijeka su iste, ništa se ne miču tako da nas to dovodi nemali do zatvaranja tih farmi tako da eto sad pokušajemo da tražimo pomoć koja nam se obećaje od januara mjeseca, svi nešto obećavaju“, navodi farmer iz Živinica Merim Zenunović.

Poljoprivrednici podsjećaju da mjesecima čekaju na realizaciju federalnih podsticaja, a da im sredstva iz programa kantonalne podrške poljoprivredi neće biti isplaćena u roku. Zbog svega ovoga i činjenice da im se danas iz gradske uprave Živinice niko nije obratio, naredne proteste najavljuju ponovo za sedam dana.