Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poljoprivrednici jutros ponovo blokirali GP Orašje

BiH

aa_picture_20150917_6309937_web

Poljoprivrednici iz Posavskog kantona jutros su u osam sati ponovo traktorima blokirali granični prelaz u Orašju, koji će biti blokiran do daljnjeg. Blokada je počela jučer, a tokom noći poljoprivrednici su dozvolili saobraćaj preko granice, kojom se iz Bosne i Hercegovine ulazi u Republiku Hrvatsku.

Poljoprivrednici iz Posavskog kantona protestuju jer im Vlada Federacije Bosne i Hercegovine duguje ukupno tri miliona KM za zaostale poticaje za redovnu i poplavljenu proizvodnju iz prošle godine. Neki dugovi datiraju iz 2012. godine, pa će se, prema riječima Vidana Grgića, predsjednika Saveza udruženja poljoprivrednika Posavskog kantona, zbog zastare poljoprivrednici odlučiti za pojedinačne tužbe protiv Vlade FBiH.

U razgovoru za AA Radoslav Janjić, poljoprivrednik iz Orašja, rekao je da se tokom protekle noći prelazak granice odvijao bez prekida.

“Trenutno granicu ne može preći niko osim pješaka, biciklista i hitnih slučajeva. Molio bih ljude da imaju razumijevanja i da nam ne zamjere. Apelujem da koriste granične prelaze u Brčkom i Šamcu, a iz struktura vlasti niko nas nije kontaktirao. Inače, u utorak su se vodili pregovori sa predstavnicima Vlade FBiH, koje nismo mogli prihvatiti, pa smo se odlučili za ovaj potez”, rekao je Janjić, te dodao da se mnogi poljoprivredni proizvođači, zbog velikih gubitaka, neće odlučiti za sjetvu jesenjih kultura.