Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poljoprivrednici USK-a najavili proteste kod GP Izačić

gp-izacic111

Poljoprivrednici Unsko-sanskog kantona (USK) u utorak, 21. jula organizirat će proteste u neposrednoj blizini Graničnog prijelaza Izačić kod Bihaća, gdje će se okupiti vozeći poljoprivredne mašine.

Odlučeno je to danas na vanrednoj sjednici Skupštine Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika (SOUP) USK-a u Cazinu, zbog nesiplaćenih podsticaja već više od godinu dana sa federalnog i kantonalnog nivoa.

Dug Kantona je oko dva miliona, a ukupni dug proizvođačima mlijeka, prema tvrdnjama poljoprivrednika, je oko 13 miliona KM. Poljoprivrednici traže da im se odmah isplate dugovanja iz prošle godine, te da se krene sa isplatama za 2015., kao i da se donese zagarantirana otkupna cijena za mlijeko, s obzirom da nikad nije bila niža nego sada.

U protivnom najavljuju da će protesti od utorka, trajati sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Na ovaj korak odlučili su se, kako je rečeno, jer ni nakon organizovane protestne vožnje početkom ovog mjeseca, nema nikakvih pomaka.

– Dobili smo vitre za Bajram, samo jedan mjesec je isplaćen sa federalnog nivoa. Mi ćemo u te proteste, jer je to neminovno. Očekujemo da će biti pregovora sa federalnom i kantonalnom vladom, ali svi govore da su budžeti prazni – kazao je predsjednik SOUP-a USK-a Husejin Selimović.

Dodao je da ne vjeruje da će vlasti udovoljiti zahtjevima poljoprivrednika bez protesta, te da se bez izlaska na ulicu u ovoj državi ne može doći do svojih osnovnih prava.

– Problemi se gomilaju godinama, došlo je do eskalacije, odnosno do vrha brijega, gdje se više ne može izdržati. Moraju se naći zajednička rješenja – kazao je predsjednik Seljačkog saveza Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Dragan Pavlović.

Po njegovim riječima, očekuje da bi se do tih rješenja moglo doći na tematskoj sjednici Vlade FBiH, kojoj će prisustvovati i predstavnici Federalnog parlamenta, o stanju u poljoprivredi, koja bi trebala biti održana 1. septembra.

To je jedan od zaključaka, dodaje Pavlović, sa nedavnog sastanka poljoprivrednika sa federalnim zvaničnicima. Usvojen je i zaključak da se isplate sva dugovanja prema poljoprivrednicima, te da isplata krene odmah.

– Zaključci nisu loši, ali kada bi se sproveli bilo bi idealno – dodao je Pavlović.