Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NABAVKE NA KUPRESU

Polovan kombi po cijeni novog i kongresna dvorana koja se pretvorila u Lovački dom

kombi (1)

Načelnik opštine Gojko Šerbez (SNSD), u razgovoru sa novinarom Gerila info, nije želio da priča na temu realizovanih javnih nabavki u njegovoj opštini

„Šta Vi imate sa kombijem i kupovinom kombija“, upitaće našeg novinara, prilikom telefonskog razgovora, odbornik SNSD-a u skupštini opštine Kupres u Republici Srpskoj, Dušan Knežić.

Knežić je kao odbornik insistirao na kupovini polovnog kombija za prevoz učenika iz ove male rubne opštine do Šipova. Većina koju predvodi SNSD u ovoj opštini podržala je inicijativu da u februaru 2021. godine bude kupljen polovan kombi za prevoz djece a odbijen je prijedlog da opština za nešto više novca kupi nov kombi sa garancijom.

Knežić, za Gerila info, kaže da je polovan kombi plaćen oko 40.000 maraka sa registracijom i da za taj novac nije bilo moguće pronaći bolje riješenje.

„Ne može se naći bolji da valja za te pare. Ovaj je ispao baš dobar“, kaže šef Kluba odbornika SNSD-a u ovoj maloj opštini. Na konkurs koji je raspisala opština javio se samo jedan ponuđač od kojeg je i kupljen polovan mercedesov kombi.

Prijedlog da opština kupi nov kombi umjesto polovnog za neznatno više novca skupštini opštine je dao odbornik PDP-a, Milan Milišić.

„Smatrao sam da je bolje za te pare da kupimo nov kombi sa garancijama i koji će da traje desetak godina bez problema ali većina nije imala sluha za takav prijedlog“, kaže Milišić za Gerila info.

Iz kabineta načelnika ove opštine nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa nabavkom kombija za prevoz djece u školu u Šipovo ali ni na neka pitanja u vezi sa drugim nabavkama, kao što je kupovina kamiona kipera od firme Javor komerc, 2013. godine, za 23 000 maraka. Kiper je parkiran na parkingu u blizini zgrade opštine zajedno sa još nekoliko neregistrovanih vozila u vidno lošem stanju.

Načelnik opštine Gojko Šerbez (SNSD), u razgovoru sa novinarom Gerila info, nije želio da priča na temu realizovanih javnih nabavki u njegovoj opštini.

„Neću ništa preko telefona“, kratko nam je rekao Gojko Šerbez.

U naknadnom odgovoru na naša pitanja iz opštine Kupres u Republici Srpskoj objašnjavaju da ne razumiju kome su pitanja upućena.

„Vaš zahtjev koji ste nam uputili je neuredan i nigdje nije naglašeno kome je namjenjen pa samim tim nismo dužni dostaviti odgovor“, piše u mejlu koji je potpisao načelnik opštine, Gojko Šerbez.

Objašnjenje da je jasno da su pitanja upućena opštini Kupres u RS, koja je realizovala pomenute javne nabavke, ostalo je bez reakcije.

Polovan kombi za prevoz putnika opštine Kupres RS, nabavljen je nakon raspisane javne nabavke u januaru 2021. godine, a u tenderskoj dokumentaciji piše da je procijenjena vrijednost ugovora 33 000 maraka bez PDV-a. Zanimljivo, nije moguće pronaći Odluku o dodjeli ugovora odnosno informacije o tome od koga je kombi za prevoz putnika kupljen. Nezvanično, jedini ponuđač bila je prevoznička agencija „Intravel“ od koje je na kraju kombi i kupljen.

Opština Kupres u RS je, krajem prošle godine, raspisala javni poziv za nabavku radne-kombinovane mašine, bagera. Procijenjena vrijednost ugovora u tenderskoj dokumentaciji je bila 196 500 maraka. Poziv za javnu nabavku objavljen je 29. novembra 2021. godine a rok za dostavljanje ponuda bio je 19. decembra te godine, dvadesetak dana kasnije. Otvaranje pristiglih ponuda bilo je zakazano za 29. decembar prošle godine. Sve je završeno za mjesec dana.

Kriterijum za izbor ponuđača bila je najniža cijena a zanimljivo ugovor o kupovini bagera zaključen je 26. januara 2022. godine sa firmom TERRA BiH d.o.o. iz Hadžića za iznos u marku identičan onom koji je naveden u javnom pozivu kao procjenjena vrijednost ugovora, 196 500 maraka. Podsjećamo kriterijum za odabir ponuđača je bio najniža cijena pa je gotovo nevjerovatno da je bager kupljen za iznos koji je naveden u tenderskoj dokumentaciji. TERRA BiH bila je i jedini ponuđač na tenderu.

Od opštine smo, bez uspjeha, tražili odgovore i na pitanja kojim novcem je izgrađen Lovački dom u toj opštini i kojim novcem je izgrađen put do tog lovačkog doma.

Ekološko udruženje osnovano u opštini Kupres u Republici Srpskoj podnijelo je inicijativu da u opštini sredstvima iz donacije Svjetske banke bude izgrađena kongresna dvorana. Skupština opštine odobrila je tu inicijativu i 33 000 evra Svjetske banke usmjereno je na gradnju kongresne dvorane. Dio sredstava za gradnju kongresne dvorane opština je preusmjerila od sredstava koje je Vlada Republike Srpske uplatila opštini a koja su bila namjenjena za omogućavanje opstanka stanovništva u ovoj opštini.

Umjesto kongresne dvorane, na kraju, izgrađena je Lovačka kuća. Na čelu udruženja koje je podnijelo inicijativu za izgradnju kongresne dvorane je Risto Milišić nekadašnji SNSD-ov predsjednik skupštine opštine Kupres u RS. Milišić za Gerila info tvrdi da nije izgrađen nikakav lovački dom već ekološka kuća.

„Opština s tim nema nikakve veze, to su bila sredstva Svjetske banke a nešto je bilo i sopstvenih sredstava“, kaže kratko Milišić.

Risto Milišić, inače, bio je predsjednik skupštine opštine Kupres u RS do decembra 2020. godine, odnosno do posljednjih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Da je u opštini izgrađen Lovački dom a ne ekološka kuća potvrdila je ranije u izjavi za pojedine medije, govoreći o turističkom potencijalu ove male opštine, Jovana Marić zamjenica načelnika. Ona je, upravo, novoizgrađeni lovački dom navela kao jedan od turističkih potencijala ove opštine.