Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Položen kamen temeljac u Prijedoru za izgradnju zgrade sa 50 stanova

regionalni-stambeni-projekat-prijedor

Kamen temeljac za izgradnju stambene zgrade sa 50 stanova za izbjegle i raseljene osobe su u prijedorskom naselju Pećani danas položili zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović, ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske (RS) Davor Čordaš, te gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, javlja Anadolu Agency (AA).

Nikola Rajak iz Prijedora je jedan od 240 osoba koje su aplicirale za stan, a izbjeglica je iz Cazina.

“Predao sam svu dokumentaciju prije dvije godine, a sve vrijeme sam podstanar i plaćam stanarinu. Mnogo bi mi značilo da dobijem stan”, kaže Rajak.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović je istakao da projekat podrazumijeva da u BiH bude zbrinuto 5.400 porodica, a ukupna vrijednost projekta je 200.000.000 KM. On je naglasio da se radi o isključivo donatorskim sredstvima.

“Potprojektom BiH 3 će biti urađeno u Bosni i Hercegovini (BiH) 480 stanova, od čega u Republici Srpkoj (RS) 252 stana, u Federaciji BiH (FBiH) 178 i u Brčko Distriktu osam stanova. U Tuzli, Prijedoru i Brčkom će pored ovoga biti urađeno još oko 70 stanova”, naveo je Jović.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske (RS) Davor Čordaš je naglasio da će zgrada u Prijedoru biti izgrađena u okviru Potprojekta BiH 3 Regionalnog stambenog zbrinjavanja, te da će korisnici već iduće godine moći useliti u nove stanove.

“Opštine i gradovi će upravljati stanovima i postati njihovi vlasnici, što je i najlogičnije, jer je besmisleno da to radimo sa razine entiteta ili države. Korisnici će doživotno moći koristiti stanove, a ukupna vrijednost programa Regionalnog stambenog zbrinjavanja što se tiče Prijedora iznosi oko 5,2 miliona maraka bez PDV-a”, rekao je ministar Čordaš.

Gradonalčelnik Prijedora Marko Pavić je naglasio da je ovo izuzetno značajan program za Prijedor. On je naglasio da će u prvoj fazi projekta biti zbrinuto 50 porodica, a u drugoj fazi iduće godine još 32 porodice.

“Značajno je što ovu kategoriju stanovništva integrišemo u naš grad, jer u Prijedoru ne želimo da se dijelimo na domicilne, povratnike i izbjegla i raseljena lica, nego želimo da smo svi Prijedorčani, koji vole svoj grad”, istakao je Pavić za Anadolu Agency (AA).

Ovo je inače prvi višestambeni projekat koji će biti izgrađen u okviru Regionalnog programa, a ugovorena vrijednost projekta iznosi dva miliona maraka bez PDV-a. Rok za završetak radova je početak decembra iduće godine.

U Prijedoru će biti izgrađena još jedna zgrada sa 32 stana, čija će izgradnja početi na proljeće iduće godine.