Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Položen kamen-temeljac za izgradnju mosta na Savi kod Svilaja

BiH

svilaj-2

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković položili su danas kamen-temeljac za početak izgradnje mosta na rijeci Savi kod Svilaja.

Načelnik Općine Odžak Hajrudin Hadžidedić pozdravio je sve prisutne naglašavajući da je ovo najvažniji infrastrukturni projekt u novijoj historiji općine.

Ministar Jusko izrazio je veliku čast i zadovoljstvo ne samo zbog otvaranja radova na jednom od važnijih infrastrukturnih projekata u Bosni Hercegovini već i zato što će ovaj most neraskidivo povezivati naše prostore i generacije iza nas.

svilaj-4

„Danas otvaramo radove koji će za dvije godine, bez ikakve sumnje, poboljšati cestovnu povezanost kao preduvjet za ukupnu povezanost ovog regiona. Interes Bosne i Hercegovine za cestovnu povezanost je nemjerljiv, posebno u svjetlu činjenice da se BiH nalazi na mreži evropskih koridora koji direktno povezuju različite i udaljene krajeve Evrope. Time se i naša država kvalitetno integrira u evropske tokove. Svojim započetim i planiranim aktivnostima, a jedan od tih rezultata možete vidjeti danas, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH će nastojati stvoriti pretpostavke za cestovno, privredno i svako drugo povezivanje Bosne i Hercegovine i Evropske unije“, rekao je ministar Jusko.

On je izrazio nadu da će za dvije godine most svečano biti otvoren i pušten u promet.

„Uvjeren sam da je ovaj most jedan u nizu infrastrukturnih projekata koji će biti uspješno realizirani u narednom periodu“, kazao je ministar Jusko.

Svoje zadovoljstvo otvaranjem radova na izgradnji mosta izrazio je i ministar Butković, dodajući da će budući most spojiti dvije susjedne i prijateljske zemlje, čime će se dodatno unaprijediti infrastrukturno, prometno, ali i privredno povezivanje dviju država zahvaljujući povećanju prometa roba i putnika.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić istakao je da je ovo jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata na Panevropskom koridoru 5C koji će i fizički povezati Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu kao susjedne i prijateljske zemlje i na taj način pomoći ukupnoj ekonomskoj, društvenoj i socijalnoj revitalizaciji ovog regiona, te poboljšati nivo ekonomskih odnosa i vanjskotrgovinske razmjene između BiH i Hrvatske.

Polaganju kamena-temeljca prisustvovali su i zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić, direktor Autocesta Federacije Đenan Salčin, premijer Posavskog kantona Marijan Klaić, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Đakula, Goran Filipović u ime Delegacije EU u Sarajevu, direktor Hrvatskih autocesta Josip Škorić, ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, predsjednik Uprave Heringa d.o.o. Široki Brijeg Ladislav Bevanda, predsjednik Uprave Vijadukta d.d. Joško Mikulić te mnogi drugi gosti i zvanice.

Most preko rijeke Save dio je međunarodnog Panevropskog cestovnog koridora 5C “Budimpešta – Beli Manastir – Osijek – Sarajevo – Ploče. Most preko rijeke Save ujedno je i kontaktna tačka autoputne mreže Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Budući most bit će dug 660 metara, ukupne širine 29 metara, a za svaki kolni smjer predviđene su po tri vozne trake širine 3,50 metra, bez zaustavne trake sa zaštitnim prometnim pojasevima 0,5 metra visine sa obje strane mosta, dok će se betonska monolitna pješačka staza izgraditi u širini od 0,75 metara.

svilaj-5

Zajednička izgradnja mosta realizirana je na osnovu Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoceste na Koridoru 5C. U skladu sa Sporazumom, svaka država finansira 50 posto ugovorene vrijednosti radova.

Za izvođača radova izabrana je Poslovna udruga koju čine Viadukt d.d. Zagreb i Hering d.d. Široki Brijeg, dok je planirani rok završetka radova izgradnje mosta na rijeci Savi dvije godine od dana uvođenja izvođača radova u posao. Izgradnjom mosta preko rijeke Save kod Svilaja u prometu će biti ukupno 59 kilometara autoceste A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj, u punom profilu s graničnim prijelazom.