Položen kamen temeljac za izgradnju studentskog doma u Mostaru

mostar temeljac

Na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru danas je upriličena svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju studentskog doma vrijednog 1,5 miliona eura, koji finansira turski grad Antalija, javlja Anadolu Agency(AA).

Da se radi o iznimno značajnom projektu ne samo za Mostar i Bosnu i Hercegovinu, nego za razvoj akademske zajednice i međunarodne suradnje, posvjedočio je veliki broj gostiju i uzvanika, kako sa svih razina izvršne i zakonodavne vlasti BiH tako i visokih dužnosnika Republike Turske.

Antalija i Mostar su inače pobratimski gradovi, naglasio je gradonačelnik toga grada Menderes Turel koji je izrazi zadovoljstvo polaganjem kamena temeljca za projekt koji bi trebao biti završen u roku od godinu i pol dana i time promijeniti sliku studentskog standarda.

mostar temeljac1

“Moram reći da sam jako sretan da se nalazim u bratskom gadu Mostaru, jer nas u Analiji mnogo toga lijepog veže za Mostar i Mostarce. Naši odnosi i naše pobratimstvo nije samo formalno, nego stvarno istinsko i iz srca. Kada je ovaj projekt došao pred nas, nismo se dvoumili ni sekunde. Odmah smo ga prihvatili. Mi smo odmah dali instrukciju da se počne s polaganjem kamena temeljca. Meni je velika čast i veliko zadovoljstvo što sam tu upravo povodom te ceremonije”, kazao je gradonačelnik Turel.

S ponosom je govorio o projektu za koji prelazi 3.800 četvornih metara i koji će suvremene uvjete života donijeti za 120 studenata.

“Budžet projekta iznosi oko milion i 500.000 eura. No, ako mene pitate, ova materijalna strana je gotovo bez ikakve težine, ona druga, ona moralna i ona koja je u srcu, nju ni trilionima nećete moći izmjeriti. Neka je Mostaru sa srećom i neka je Univerzitetu Džemal Bijedić sa srećom”, kazao je gradonačelnik Turel.

mostar temeljac3

Uz iskrenu zahvalnost na podršci, ne krijući zadovoljstvo velikim projektom koji će izmijeniti sliku studentskog standarda, rektor Univerziteta Dežam Bijedić, Sead Pašić je podsjetio na teškoće s kojima se ova visokoškolska ustanova nosila dugi niz godina.

“Nama je smještaj studenata dugo vremena bio najveći problem. Riješen je privremeno sa studentskim hotelom. Međutim, na ovaj način rješavamo to dugoročnije. Ovo je jedan vrlo moderan studentski dom, jedan moderan koncept stanovanja u kojem ima i jednokrevetnih i dvokrevetnih soba, uz popratne sadržaje za studentski život”, kazao je Pašić. Regulacijskim planom, kako je naglasio, usvojena je izgradnja modernog objekata, te se planiraju još četiri zgrade s odvojenim studentskim restoranom.

“Početak radova očekujemo za nekoliko mjeseci, a rok gradnje je godina dana, Nadamo se da bi za godinu i pol, dakle za akademsku 2017/18 mogli useliti prve studente”, kazao je Pašić.

Naglasivši da je Republika Turska do sada kroz brojne projekte pomogla ovoj visokoškolskoj ustanovi izrazio je nadu da će se suradnja još više i snažnije nastaviti. Stoga se i ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović zahvalio Republici Turskoj na podršci mostarskom univerzitetu.

mostar temeljac2

“Izgradnja studentskog doma Univerziteta Džemal Bijedić ima izuzetan značaj za unaprjeđenje studentskog standarda i uvjetima studiranja s jedne, a s druge strane za razvoj ove visokoškolske ustanove”, kazao je Hadžović.

Potpredsjednica Federacije BiH Meliha Mahmutbegović je naglasila kako je izgradnja studentskog doma osnova za potrebito usavršavanje mladih na kojim ostaje doprinos razvoja zemlje, ali i međunarodne suradnje.

Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay je naglasio kako Turska inače pomaže BiH i želi tako nastaviti i dalje, jer su to dvije prijateljske zemlje.

“Naša je želja da na polju obrazovanja, posebno na polju visokog obrazovanja, naša suradnja bude još tješnja. Mi podržavamo to putem naših stipendija. Veći broj naših stipendista dolazi iz Mostara. Želja nam je da razmjena studenata bude veća i da bude više studenata iz Turske koji bi studirali na univerzitetima u Bosni i Hercegovini”, poručio je ambasador Erginay. Podsjetio je na brojne potpore Turske prema BiH, među kojima je razvoj turizma, ali i gospodarstva, što potvrđuje činjenica da je ove godine Turska zemlja partner međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru.