Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Položen kamen temeljac za obnovu džamije Sinan-bega Boljanića u Čajniču

kavazovic_dzamija_cajnice_kamen_temeljac

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović kazao je da je džamija mjesto okupljanja muslimana, mjesto koje islamsku zajednicu drži na okupu i mjesto iz kojega se muslimani uče kako ovaj svijet ima svoj početak, svoje trajanje i svoj kraj.

„Sinan-beg Boljanić, jedan od naših slavnih predaka iz porodice Boljanića u kojoj je bilo i begova i paša i admirala i svega onoga što je predstavljalo snagu tadašnje Osmanske carevine, odlučio je da ovdje, na ovom mjestu, podigne ovu džamiju, a samo pedesetak kilometara odavde njegov brat Husein-paša Boljanić je podigao džamiju u Pljevljima, nekada Taslidži. To su naši slavni preci koji su porijeklom odavde, s ovih krajeva, koji su pili ovu vodu, iz ove zemlje ponikli i oni nikada nisu zaboravili svoje krajeve“, kazao je Kavazović.

Pozvao je Čajničane da ne zaborave čaršiju koju su gradili njihovi slavni preci.

„Obnavljamo džamiju zato što je ona ovdje bila, ali u nadi, u velikoj nadi, da će ova džamija obnoviti i našu zajednicu u Čajniču. To bi trebao da bude naš cilj. Zato, pozivam vas Čajničane da ovu čaršiju, koju su naši preci gradili, čuvali, razvijali i ostavili je nama u amanet, ne zaboravimo i da ona jednog dana bude čaršija svih dobrih ljudi koji u njoj imaju mjesta. A pod ovim našim bosanskim nebom treba da ima i mora da ima mjesta za sve ljude”, naglasio je Husein ef. Kavazović.

kavazovic_dzamija_cajnice_kamen_temeljac4 kavazovic_dzamija_cajnice_kamen_temeljac3 kavazovic_dzamija_cajnice_kamen_temeljac2 kavazovic_dzamija_cajnice_kamen_temeljac1