Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

22. godišnjica smrti

Položeni vijenci u pomen na Jozu Leutara

Jozo-Leutar-grob

Na Leutara je 16. marta 1999. godine izvršen atentat

Delegacija Federalne uprave policije danas je položila vijence u sjedištu Uprave, te na grob u Mostaru nekadašnjeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara.

Iz FUP-a podsjećaju da je povodom obilježavanja 22 godine od atentata na Leutara delegacija Uprave policije 16. marta položila vijenac na spomen-obilježju u Alipašinoj ulici u sarajevskom naselju Ciglane, mjestu gdje je ubijen tadašnji zamjenik ministra unutrašnjih poslova FBiH.

Na Leutara je 16. marta 1999. godine izvršen atentat, dok se na posao vozio službenim vozilom, u kojem je s njim bio vozač.

Automobil je eksplodirao u blizini tadašnje zgrade Ambasade SAD, pri čemu je Leutar zadobio teške povrede od kojih je premino nakon 12 dana u Bolnici Koševo.

Njegov vozač Željko Ćosić zadobio je povrede koje nisu bile opasne po život.

Istraga o ubistvu nije davala nikakvih rezultata, mada su se u nju uključili i stručnjaci američkog Federalnog istražnog biroa.

Nakon sudskog procesa, koji je trajao skoro dvije godine, Kantonalni sud u Sarajevu donio je oslobađajuće presude za šestoricu optuženih.

U novembru 2002. godine oslobođeni su Dominik Ilijašević Como, Zoran Bašić, Željko Ćosić, Jedinko Bajkuša, Ivan Andabak i Marijo Miličević.

Ni poslije 22 godine nalogodavci i izvršioci ovog zločina nisu otkriveni.