Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Položeno cvijeće kod Vječne vatre: Svako ko ne slavi Dan državnosti vrijeđa zakon

BiH

polaganje-cvijeca-vjecna-vatra-5
Foto: I. Kralj

Brojne delegacije položile su danas cvijeće ispred spomen-obilježja Vječna vatra u Sarajevu povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Između ostalih, cvijeće su položili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, predstavnici Kantona Sarajevo, načelnici sarajevskih općina i učesnici Narodno-oslobodilačke borbe.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović je čestitao praznik svim građanima BiH kazavši da je Dan državnosti jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine i da je to datum koji u kontinuitetu svjedoči o državnosti zemlje.

“Svi oni koji ne obilježavaju 25. novembar zapravo vrijeđaju zakon BiH. Postoji zakon o 25. novembru kao Danu državnosti BiH i to je zakon Republike BiH koji se u kontinuitetu primjenjuje i u Dejtonskoj BiH. Oni koji se pozivaju na Dejton,a ne poštuju ovaj datum kao Dan državnosti zapravo ne poštuju ni Dejtonski mirovni sporazum”, rekao je Džaferović.

U bosanskohercegovačkom gradiću Mrkonjić Gradu, na današnji dan prije 73 godine, na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) je potvrđen kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj se na teritoriji bh. entiteta Federacije BiH obilježava kao praznik, dok se na prostoru entiteta Republika Srpska ovaj dan ne razlikuje od bilo kojeg drugog radnog dana.