Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

30. godišnjica opsade

Položeno cvijeće na Mostu Suade i Olge: Sarajevo ostalo dostojanstven grad i nosilac poruke mira

most suade i olge sarajevo (1)

Ovo najteže poglavlje u modernoj historiji grada Sarajeva treba služiti kao podsjetnik i napominjati nas na dužnost i obavezu prema ovom gradu i njegovim braniocima, ali i prema građanima Sarajeva

Na današnji dan, 5. aprila 1992. godine, zvanično je počela opsada Sarajeva koja je trajala 1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj historiji. Tokom opsade ubijen je 11.541 građanin Sarajeva, uključujući 1.601 dijete.

Tim povodom, gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović, jutros su položili cvijeće na mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, čime je počelo obilježavanje Dana opsade Sarajeva 1992.-1995.

– Ovo najteže poglavlje u modernoj historiji grada Sarajeva treba služiti kao podsjetnik i napominjati nas na dužnost i obavezu prema ovom gradu i njegovim braniocima, ali i prema građanima Sarajeva koji su živjeli pod 1.425 dana opsade. Upravo zahvaljujući njima, sačuvan je duh herojskog Sarajeva koje je opstalo i ostalo dostojanstven grad, grad nosilac poruke mira, različitosti i pomirenja – rekao je Ademović.

Delegaciju Grada Sarajeva su činili i zamjenici gradonačelnice Anja Margetić i Haris Bašić te zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Dragan Stevanović, saopćeno je iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva.