prvi kontigent

Pomoć iz Srbije u medicinskoj opremi za bolnice u RS

medicinska oprema iz srbije

Prave se planovi za reorganizacije bolnica u RS, a kako je dodao, jačanjem prostornih kapaciteta, jačaju se i kapaciteti kroz opremu

Lijekovi, po pet kliničkih i transportnih respiratora, 30.000 epidemioloških maski N95, 2.000 zaštitnih odjela, 200 naočara i 50.000 rukavica dopremljeni su sinoć u Banju Luku u prvom kontingentu pomoći Srbije za Republiku Srpsku.

Ta medicinska sredstva i oprema neophodna su u borbi protiv virusa korona.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da očekuje još dva do tri puta ovakvu pomoć u kontinuitetu.

– Ovo je roba koja nije samo iz Srbije, već su je oni obezbjeđivali u Kini – rekao je Dodik i zahvalio se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, nakon što je kasno sinoć dočekao kamione koji su dovezli pomoć iz Srbije za RS.

Najavio je će danas početi distribucija dopremljenih medicinskih sredstava u bolnice u Banjoj Luci, Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Brčko Distriktu, Zvorniku i Foči, navodeći da će naredni kontingenti popunjavati medicinskom pomoći i druge bolnice.

– Namjeravamo da naručimo oko 500 respiratora za RS, a do sada već imamo plaćenih 170 respiratora i samo je problem njihovog transporta – tvrdi Dodik uz poziv građanima da poštuju mjere za suzbijanje širenja koronavirusa.

Entitetski premijer Radovan Viškovića je kazao da je ova pomoć Srbije više nego značajna za zdravstveni sistem RS, dok je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić istakao da će donacija pomoći u realizaciji trećeg segmenta borbe protiv širenja virusa korona, a to je jačanje kapaciteta dijagnostike i liječenja.

Prave se planovi za reorganizacije bolnica u RS, a kako je dodao, jačanjem prostornih kapaciteta, jačaju se i kapaciteti kroz opremu.

Šeranić je izrazio nadu da će epidemija koronavirusa biti dovedena do kraja sa što manje posljedica.