Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istočna Bosna

Pomoć za osobe sa posebnim potrebama: “Naš najveći strah je šta će biti s njim kada umremo”

humanitarna pomoc

Meni je ovo veliko k'o kuća – komentarisala je dobijeni paket majka 32-godišnjeg Nedžada iz Goražda koji je imao poteškoće u razvoju i sada o njegovim potrebama brine jedino ona

Predstavnici Fondacije “Second” iz Sarajeva obišli su u protekla dva mjeseca 35 porodica u Istočnoj Bosni koje imaju jednog ili dva člana sa posebnim potrebama i uručili im prehrambene i higijenske pakete.

Mnoge od tih porodica žive na ivici siromaštva u udaljenim selima kao što su Kaoštice, Sadba, Živojevići, Korjenići, Osanica, Bogušići, Luke, Ilovača… Jedva sastavljaju kraj s krajem, a opet obraduju se svakoj posjeti, svakom osmijehu i svakom izrazu razumijevanja koje dobiju.

– Meni je ovo veliko k'o kuća – komentarisala je dobijeni paket majka 32-godišnjeg Nedžada iz Goražda koji je imao poteškoće u razvoju i sada o njegovim potrebama brine jedino ona.

NAJVEĆI STRAHOVI

Roditelji djece sa posebnim potrebama najčešće ponesu najveći teret brige dok god su pokretni i ruke ih služe. Tako jedan 81-godišnji otac potkuhava i peče hljeb za svog “posebnog” 45-godišnjeg sina Selvedina, ali i za svoju 75-godišnju ženu koja je oslijepila zbog dijabetesa. Zna on, kao i ostali roditelji, da će nakon njihove smrti djeca najčešće završiti u domovima za osobe sa posebnim potrebama.

Znaju to i roditelji 41-godišnjeg Admira koji je nepokretan, ne može da govori, i od nedavno su mu doktori ugradili kateter koji će doživotno imati.

– Naš najveći strah je šta će biti sa njim kada umremo? Zato molimo Boga da ode dan prije nas – uz uzdah, pognute glave i sa suzama u očima, prošaputao je njegov otac.

Ponekad brigu preuzmu sestre ili braća. Ako mogu i ako u njihovom domu ima prostora za još jedno. Ili ako “gazda” koji im iznajmljuje stan ili sprat kuće dozvoli da njegovu nekretninu koristi neko ko je drugačiji i ko ima posebne potrebe.

– Vjerujte mi da svaki put kad gazdi dajem kiriju, razmišljam šta će mi reći. Hoće li biti ljut što su se moja djeca preglasno igrala ili što moja sestra, koja ima posebne potrebe, nije bila najboljeg raspoloženja – rekao nam je brat 40-godišnje Kane koji godinama pokušava ostvariti pravo na “socijalni stan”.

SARADNJA SA UDRUŽENJEM IZ GORAŽDA

Fondacija “Second” je počela sa radom prošle godine i ovo je jedan od prvih projekata koje je pokrenula u saradnji sa Udruženjem za osobe sa posebnim potrebama iz Goražda.

– Početkom decembra dobili smo apel putem e-maila za pomoć njihovim članovima čija primanja su nedovoljna za osnovne životne potrebe. Odmah smo animirali naše prijatelje putem društvenih mreža da se priključe akciji. Za dva mjeseca prikupljeno je više od 3000 KM što je iskorišteno za kupovinu 38 prehrambenih i higijenskih paketa koji su im lično uručeni – objasnila je Belma Mujezinović, direktorica Fondacije Second, pozivajući i druge da im se priključe u činjenju dobra za najosjetljive kategorije našeg društva.

Donacije možete uplatiti putem računa otvorenih u BBI banci ili putem PayPala: foundation@second.ba.

Fondacija “Second”
Sarajevo – Novi Grad
1413115320025053

Za uplate iz inostranstva

IBAN: BA391413115310005729
SWIFT: BBIBA22XXX, Bosna Bank International DD Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Beneficiary: Fondacija Second, Sarajevo – Novi Grad, Bosna i Hercegovina