Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Niko ne reaguje

Pomor pčela zbog prosutog šećera na mjestu željezničke nesreće: “Ovo je ekološka katastrofa”

pomor pcela
Foto: Avaz

O svemu su prije 15-tak dana obavijestili i Službu za inspekcijske poslove Grada Mostara, međutim, stanje na terenu je nepromijenjeno

Mostarski pčelari proživljavaju pravu agoniju. Skoro mjesec i po koliko je prošlo od željezničke nesreće u naselju Opine, ogromna količina industrijskog šećera koja se nalazila u prevrnutim vagonima nije uklonjena usljed čega je došlo do pravog pomora pčela na području Mostara, piše Avaz.

Ustvrdili su to iz Pčelarskog društva “Vrijesak“ čiji su članovi iz brojnih prigradskih naselja bili prisiljeni izmještati svoje košnice na druga područja.

Sve pretvoreno u trulež

Prije dvije sedmice pčelari su strahovali od nove kiše, jer je cijela situacija tada kulminirala pojavom padavina usljed čega su se, kako su ispričali za Avaz, stvorile šećerne lokve.

-Pčele su masovno krenule na tu šećernu vodu, koja je pomiješana sa uljem iz vagona i drugim nečistoćama i stradale su. Sada je situacija još gora, bojimo se zaraze, a uz sve širi se nesnosan smrad, sve je pretvoreno u trulež – kazali su za Avaz iz Pčelarskog društva “Vrijesak“.

Posebno ih zabrinjava, kako su ispričali, to što je u pojedinim društvima primjećen nestanak pčela izletnica koje imaju višestruku ulogu, s obzirom na to da, osim što donose med i pelud, griju leglo.

-S jedne strane ostajemo bez pčela, a s druge postavlja se pitanje kakav će kvalitet meda biti. Ovo je jednostavno ekološka katastrofa i ne možemo vjerovati da se ovo događa, da niko ne reaguje. Trpimo ogromnu štetu – kazali su za Avaz iz ovog pčelarskog društva.

Obaviještena inspekcija

O svemu su prije 15-tak dana obavijestili i Službu za inspekcijske poslove Grada Mostara, međutim, stanje na terenu je nepromijenjeno.

Iz Službe za inspekcijske poslove su na upit Avaza su kazali da iz tehničkih razloga nisu u mogućnosti danas do kraja radnog vremena dostaviti informacije te da će to učiniti tokom sutrašnjeg dana.

Podsjetimo, 10. marta se dogodila željeznička nesreća kada je pet vagona teretnog voza „Željeznica FBiH“ koji je saobraćao iz Čapljine prema sjeveru iskočilo iz šina i prevrnulo se u mostarskom naselju Opine.