Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poništen konkurs za uposlenike u osnovnim i srednjim školama TK

zlatan-muratovic-635×381

Konkurs za uposlenike u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu poništen je danas, kako bi se omogućilo kandidatima iz reda boračke populacije da koriste prava koja im garantira Zakon o dopunskim pravima branitelja i članovima njihovih porodica ovog kantona.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatan Muratović potvrdio je da će novi konkurs biti objavljen sutra.

Pojasnio je da je problem u konkursnoj proceduri nastao zbog trajanja godišnjeg odmora od 35 dana, kojeg je definirao novi kolektivni ugovor za uposlene u obrazovanju.

Zbog toga je, kako kaže, veliki broj kandidata iz reda boračke populacije zbog trajanja godišnjeg odmora tokom konkursne procedure bio onemogućen da dostavi dokumentaciju s evidencije Zavoda za zapošljavanje, koja im garantiraja dodatne bodove na rang listama.

Po Muratovićevim riječima, novi konkurs će biti sastavljen od istog broja pozicija koje su objavljene u prvobitnom konkursu i u posljednjim ispravkama.

– Mi ćemo se potruditi da sve ubrzamo i da kompletnu proceduru završimo u prvih desetak dana septembra. Na taj način ćemo vrlo kratko imati angažmane u školama, a vrlo brzo ćemo imati zaposlenike na svojim radnim mjestima – kaže Muratović.

Naglasio je da konkursna procedura neće dovesti u pitanje početak nove školske godine, dodavši da će školska godina početi prvog radnog dana u seprembru, kako je definirano Zakonom o osnovnom i srednjem odgoju.

– Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku će odrediti neradne dane, tako da se pretpostavlja da će početak nove školske godine biti u ponedjeljak, 4. septembra – kazao je Muratović.