Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bez preciziranja datuma

Ponovno produžen rok kineskim kompanijama za izgradnju dobojske bolnice

bolnica dobroj
Foto: Arnes Grbešić (RFE/RL)
Buduća bolnica u Doboju, august 2023.

Zamjenik direktora dobojske bolnice Nebojša Marić rekao je da su objektivne okolnosti razlog što još nisu završeni svi radovi na novom objektu

Nova bolnica “Sveti apostol Luka”, koju grade kineske firme u Doboju, na sjeveru Bosne i Hercegovine (BiH), neće biti završena do kraja septembra ove godine, piše Radio Slobodna Evropa.

Taj rok bio je definisan aneksom ugovora koji je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite entiteta Republika Srpska (RS) krajem 2022. godine potpisalo sa kompanijama iz Kine – China Sinopharm International Corporation i Shan Xi Construction Investment Group.

Prilikom posljednjeg obilaska gradilišta u julu ove godine entitetski ministar zdravlja Alen Šeranić i zamjenik generalnog direktora kineskog Sinopharma Yuan Zhuangjuni nagovijestili su da bolnica neće biti gotova do 30. septembra.

Krivac – kiša?

Velike padavine usporile su završetak preostalih građevinskih radova, kao razlog naveo je Šeranić.

“Direkcija (Republička direkcija za obnovu i izgadnju, op.a.) prati same radove. Mi ćemo na osnovu njihovog mišljenja i preporuka, ali i zahtjeva izvođača, vidjeti kako i na koji način će biti dalja dinamika tog projekta. Ono što ja očekujem je da do kraja godine imamo izrealizovan navedeni projekat”, kazao je Šeranić.

Direktor kineske kompanije China Sinopharm International Corporation Zhuangjuni je rekao da je projekt u završnim fazama radova i ugradnje opreme.

“Radujemo se idućoj godini kada će lokalno stanovništvo imati pristup prvoklasnoj zdravstvenoj zaštiti”, rekao je Zhuangjuni.

Međutim, oni nisu precizirali novi datum završetka preostalih radova i opremanja zdravstvene ustanove koja se gradi na blizu tri hektara zemljišta pored magistralnog puta M-17, koji povezuje sjever i jug BiH.

Zamjenik direktora dobojske bolnice Nebojša Marić rekao je da su objektivne okolnosti razlog što još nisu završeni svi radovi na novom objektu.

“Radnici naše ustanove, a i pacijenti će onog trenutka, kad uđu u ovu ustanovu, shvatiti da je vrijedilo čekati. U svakom slučaju kvalitet zdravstvene zaštite na području cijele regije Doboj biće znatno veći. Uslovi u bolnici u kojoj trenutno radimo nisu adekvatni 21. vijeku”, naveo je Marić.

Drugo prolongiranje roka

Izvođač radova uveden je u posao u decembra 2019. Za završetak svih radova bilo je predviđeno 36 mjeseci. To znači da je bolnica trebalo da bude završena krajem 2022. godine kada je kraj septembra ove godine određen kao novi rok.

“U toku realizacije projekta desile su se okolnosti uzrokovane pandemijom virusa korona, kao i poremećaji na globalnom tržištu uzrokovani dešavanjima u Ukrajini”, obrazloženje je entitetskog ministarstva zdravlja za prethodno produženje roka kineskim kompanijama.

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država stavio je na “crnu lista” ministra Šeranića jer je, kako je navedeno, vodio proces usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim je predviđeno formiranje entitetske agencije koja bi poremetila ovlaštenja državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Pandemija COVID-19, koja se u posljednjih godinu dana navodi kao razlog sporijeg završetka bolnice u Doboju nije, međutim, spriječila predsjednika Vlade RS-a Radovana Viškovića da u februaru 2021. godine na gradilištu najavi da će nova zdravstvena ustanova biti izgrađena prije roka.

“Rok za završetak radova je kraj 2022. godine, ali naša procjena je da ćemo objekat staviti u funkciju prije tog roka”, rekao je Višković 12. februara 2021.

Od tada je rok pomjeran dva puta. Prolongiranje nije uticalo na cijenu izgradnje bolnice, kažu za RSE u Ministarstvu zdravlja RS-a.

Investicija od oko 100 miliona maraka

I entitetski premijer Višković nedavno je završio na američkoj “crnoj listi”.

Zajedno sa članicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, predsjednikom Narodne skupštine RS i entitetskim ministrom pravde Milošem Bukejlovićem, Višković je sankcioniran za “podsticanje donošenja zakona kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u RS”.

Vrijednost projektovanja, izgradnje i opremanja nove bolnice iznosi nešto više od 103,5 miliona maraka (blizu 52 miliona eura).

“Sredstva za finansiranje se obezbjeđuju u budžetu Republike Srpske, a plaćanje se vrši u jednakim mjesečnim rata, u skladu s Ugovorom”, navode iz resornog ministarstva.

Nova bolnica projektovana je da pruža medicinske usluge za više od 300-.000 stanovnika iz Doboja i okolnih opština u entitetu RS, te iz Tuzlanskog i Zeničko – dobojskog kantona u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH).

Ova zdravstvena ustanova imaće skoro 500 kreveta, glavni operacioni blok sa četiri sale, urgentni blok s operacionom salom, dijagnostički centar s radiološkim i drugim dijagnostičkim procedurama, dnevnu ambulantu, terapijsku onkološku dnevnu bolnicu i druga odjeljenja, navode iz Ministarstva zdravlja RS-a.

Nova bolnica nije dovoljna zdravstvenim radnicima

U postojećoj dobojskoj bolnici zaposleno je više od 800 ljudi. Njihovi sindikalni predstavnici kažu da ne znaju kada će preći u novi objekat u kojem očekuju bolje uslove rada.

Sama izgradnja nije dovoljna zdravstvenim radnicima.

“Neko mora da riješi ovu situaciju. Pričamo o tome godinama. Milsim da nam plate nisu pošteno određene. Primamo platu petog u mjesecu za pretprošli mjesec. Plata medicinske sestre iznosi 1.000, 1.100 maraka (oko 500 eura). U plati su topli obrok i regres. U privatnom sektoru puno su bolje plate”, kaže za RSE predsjednik Sindikata zdravastva i socijalne zaštite u bolnici Mladen Gostić.

Dobojska bolnica na listi je dužnika za penziono i zdravsteno siguranje. Prema Gostićevim riječima uplata doprinosa sada je redovna, dok nisu plaćeni od 2017. do 2019. godine.

“Podsjetio bih da je naš Sindikat doktora tužio više direktora zdravstvenih ustanova koji nisu uplaćivali doprinose, a od pravosuđa smo dobili odgovor da oni to nisu radili namjerno nego da nisu imali novca za to”, kaže za RSE predsjednik Sindikata doktora medicine RS Jovica Mišić, ljekar u dobojskoj bolnici.

Mišić kaže da je zadovoljan jer živi i radi u vremenu u kojem se gradi nova zdravstvena ustanova u Doboju, ali da nije zadovoljan položajem ljekara i medicinara.

“Svako ko kaže da je zadovoljan primanjima ne govori istinu. Sindikat doktora je u prethodnom periodu proveo anketu među svojim članovima sa četiri ključna pitanja koja je pokazala da je skoro 90 posto nezadovoljnih primanjima, te da žele neki vid sindikalne borbe, ako se stanje ne promijeni”, kaće Mišić.

Izgradnju nove bolnice u Doboju, vrijedne nešto više od 100 miliona maraka, ne prati rješavanje drugih problema u zdravstvu za što su takođe potrebne desetine miliona.