Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIK donio naredbu

Ponovo će se brojati glasovi za predsjednika i potpredsjednika RS-a

listici – ponovno brojanje – izbori – pixsell

Ponovno brojanje izvršit će se u skladu sa dinamikom koju će odrediti direktor Glavnog centra za brojanje, a o terminu će biti obaviještene sve zainteresirane strane u ovom procesu, uključujući predstavnike političkih stranaka i posmatrače

Centralna izborna komisija BiH na hitnoj sjednici u Sarajevu usvojila je Prijedlog naredbe Glavnom centru za brojanje za otvaranje vreća i ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Kako je kazao Suad Arnautović, predsjednik Komisije, CIK je prije sjednice održao kolegij na kojem je razmotren veći broj prigovora na tok izbornog procesa za izbor predsjednika i potpredsjedndika RS-a, a koji, kako je kazao, nedvojbeno pokazuju da je taj proces kontaminiran, te da ne omogućava utvrđivanje rezultata izbora za nivo predsjednika i potpredsjednika RS-a.

Rečeno je da su na Kolegiju CIK-a članovi imali i niz materijalnih dokaza koji ukazuju na to da se treba izvršiti ponovno brojanje listića za ovaj nivo vlasti.

Najavljeno ponovno brojanje glasova na više desetina biračkih mjesta!?

Bit će ponovno brojani listići s ukupno 2.239 redovnih biračkih mjesta u RS-u i Brčko distriktu za one listiće na kojima su glasali građani s opcijom galsanja iz RS-a.

Ponovno brojanje izvršit će se u skladu sa dinamikom koju će odrediti direktor Glavnog centra za brojanje, a o terminu će biti obaviještene sve zainteresirane strane u ovom procesu, uključujući predstavnike političkih stranaka i posmatrače.

Također, Glavni centar za brojanje dužan je izvršiti analizu svih glasačkih listića za nivo vlasti predsjednik i potpredsjednik RS-a, uključujući analizu nevažećih i oštećenih glasačkih listića.

Odluci se usprotivio član CIK-a Vlado Rogić, dok je ostalih šest članova podržalo ovu odluku. Osnovna primjedba Rogića je bila da se ovakva odluka mogla donijeti samo nakon što CIK utvrdi rezultate, a ne u ovom trenutku.

Opozicija u RS-u još u izbornoj noći proglasila je pobjedu kandidatkinje Jelene Trivić iz PDP-a za predsjednicu RS-a, a kasnije je pobjedu proglasio kandidat SNSD-a Milorad Dodik. Opozicija u RS-u danima nakon izbora ukazuje na brojne nepravilnosti tokom izbora u tom entitetu zbog čega su već u dva navrata održali i proteste u Banja Luci.