Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ponovo o penzijama: Bradara za 9. maj najavila nastavak sjednice Doma naroda

BiH

parlament fbih dom naroda (6)

Predsjedavajuća Lidija Bradara najavila je za 9. maj nastavak sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je 27. aprila prekinuta kod prve tačke dnevnog reda – novog federalnog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Bradara tog dana nije zaključila delegatsku raspravu o zakonu, a kao razlog za prekid navela je da Federalna vlada do tog trenutka nije dostavila izjašnjenje o amandmanima podnesenim tokom sjednice na tekst zakona.

To su dva amandmana koje je uložio delegatski klub hrvatskog naroda zatraživši povećanje koeficijenta za izračun visine budućih penzija u Federaciji BiH. Vlada je predvidjela bod od 13,6, dok hrvatski delegati predlažu ozakonjenje boda 14,3. Drugim amandmanom traže da u budućem zakonu ostane institut zajamčene penzije.

Vladino izjašnjenje o amandmanima je potrebno po proceduri jer je ona predlagač zakona. Ako ih prihvati, automatski postaju sastavni dio predloženog teksta zakona, u protivnom, o amandmanima se izjašnjava Dom naroda ako predlagači eventualno ne odustanu od njih.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača više puta je u javnosti izjavio da predloženi novi zakon o PIO stvara, između ostalog, uvjete za finansijsku stabilizaciju penzionog fonda i redovnu isplatu penzija u Federaciji.

Na sjednici Doma naroda, koja po riječima predsjedavajuće Lidije Bradara treba da bude nastavljena 9. maja, naredna tačka dnevnog reda je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu.