BiH

bez objašnjenja

Ponovo obustavljeno izdavanje knjižica školarcima u Sarajevu

14/01/2019

Prije dvije godine se tek na kraju školske godine shvatilo kako prvačićima nemaju gdje upisati dva nova predmeta koja su djeca izučavala cijelu školsku godinu, pa su knjižice dobili početkom naredne školske godine

Izdavanje uvjerenja o ostvarenom uspjehu učenika na kraju prvog polugodišta u školskoj 2018/2019 je obustavljeno. I danas su se, kao i prethodnih godina učenici tužni i razočarani vratili kući. Posebno su tužni bili najmlađi koji su čekali svoje prvo uvjerenje. S obzirom da ovo nije prvi put da se knjižice, odnosno uvjerenja, ne izdaju učenicima prema planiranim školskim rasporedima roditelji su ogorčeni.

– Ovo stvarno više nema smisla. Igre sa našom djecom ne prestaju. Gledajte kakvo je vrijeme danas, a mi smo došli po prvo uvjerenja našeg djeteta. Sve obaveze smo prilagodili ovome datumu i tek dolaskom u školu saznajemo da nema knjižica, ogorčen je otac prvačića jedne sarajevske škole.

Prije dvije godine se tek na kraju školske godine shvatilo kako prvačićima nemaju gdje upisati dva nova predmeta koja su djeca izučavala cijelu školsku godinu, pa su knjižice dobili početkom naredne školske godine. Prošle godine je ogroman problem bio sa EMIS-om, a ove godine niko ne zna tačno zbog čega je obustavljeno izdavanje uvjerenja, ali pretpostavljaju da je problem instrukcija o pisanju naziva jezika.

– Molim vas da dok ne dobijete novu uputu, obustavite izdavanje uvjerenja do daljnjeg, navedeno je u dopisu Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih koje je poslano ka školama, a koje potpisuje ministrica Zineta Bogunić.

Dodatna pojašnjenja nismo mogli dobiti ni mi, jer je ministrica zauzeta.

Komentari

Autor: E. Z. B. / Oslobođenje

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.