Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

USVOJENA INICIJATIVA 

Pooštravaju se sankcije za pijane vozače

alkotest

Predlagač inicijative, poslanik Damir Arnaut naveo je da je trenutnim odredbama ovog zakon, za vozače koji tokom upravljanja vozilom imaju više od 1,5 promila alkohola u organizmu novčana kazna iznosi od 400 do 1.000 KM

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je usvojila inicijativu o pooštravanju sankcija i utvrđivanju krivične odgovornosti za vozače sa više od 1,5 promila alkohola u organizmu.

Incijativom se od Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH traži da pripremi i u proceduru dostavi izmjene i dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Predlagač inicijative, poslanik Damir Arnaut naveo je da je trenutnim odredbama ovog zakon, za vozače koji tokom upravljanja vozilom imaju više od 1,5 promila alkohola u organizmu novčana kazna iznosi od 400 do 1.000 KM.

Arnaut je u inicijativi naveo da se pored povećanja novčanih sankcija razmotri i uvođenje krivične odgovornosti.

Komisija danas nije usvojila Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH, kojim lica koja izbjegavaju platiti imovinsko-pravne obaveze ne bi mogla dobiti putne isprave, a postojeće bi im bile oduzete.

Prijedlog je odbijen uz objašnjenje da aktuelni Zakon o putnim ispravama BiH trenutno dozvoljava odbijanje zahjeva za izdavanje putne isprave samo ako postoji osnovana sumnja da će podnosilac zahtjeva izbjeći izvršenje dospjele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, na zahtjev nadležnog suda.

Predlagač izmjena i dopuna poslanik Damir Arnaut smatra da je problem izbjegavanja finansijskih obaveza roditelja prema djeci sve više aktuelan u BiH, u oba entiteta i Brčko distriktu, te da teret obaveza nose samohrani roditelji, a najveću štetu trpe djeca.