BiH

Upozorenje

Poplave nose opasnost od zaraznih bolesti: Najugroženiji djeca i trudnice

14/05/2019

Najvećem zdravstvenom riziku izložene su najosjetljivije grupe stanovništva, kao što su djeca, trudnice, hronični bolesnici i stariji ljudi

Poplave sa sobom nose potencijalnu opasnost od pogoršanja higijensko-epidemioloških prilika, koje povećavaju mogućnost pojave zaraznih bolesti, upozorili su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS), čiji nadležni aktivno prate epidemilološku situaciju u tom bh. entitetu.

Naveli su da preduzimaju sve potrebne mjere da do pojave zaraznih bolesti ne dođe.

Upozoravaju da su najvećem zdravstvenom riziku izložene najosjetljivije grupe stanovništva, kao što su djeca, trudnice, hronični bolesnici i stariji ljudi.

Najveća je mogućnost pojave crijevnih zaraznih bolesti, koje se prenose zagađenom vodom, hranom i prljavim rukama, kao što su zarazna žutica A, dizenterija i prolivi izazvani drugim mikroorganizmima, parazitarne zarazne bolesti.

Za vrijeme poplave neophodno je, kako su saopćili, sprovođenje mjera kojima se sprečava širenje zaraznih bolesti putem zagađene vode i hrane, kao i mjera koje se odnose na ličnu i higijenu predmeta te mjesta stanovanja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.