Pod vodom mnogi objekti

Poplave u mnogim bugojanskim naseljima

bugojno_poplave444

Problema zbog obilnih padavina, naglog topljenja snijega i pojave podzemnih voda, imaju i mještani Udurlija, Čipuljića i Karadža

Padavine su prestale, tako da je i stanje u poplavljenim bugojanskim naseljima jutros bolje u odnosu na jučerašnji dan, saznaje Fena u Službi za civilnu zaštitu toga grada.

Uz područje u neposrednoj blizini rijeka koje su se izlile iz svojih korita, pod vodom su se našli mnogi stambeni i pomoćni objekti. Između ostalog, poplave su registrirane u naselju Vrbanja, iako je prošle godine urađena regulacija rijeke Vrbas na određenim lokalitetima.

-Radovi su vršeni samo na desnoj strani i na višem terenu, gdje do sada plavljenja nisu ni zabilježena. Na lijevoj strani korita nije urađeno ništa, iako je tu teren mnogo niži, a Vrbas se prilikom obilnijih padavina redovno izlije, plaveći dvorišta trinaest kuća, oranice, livade, voćnjake – upozorili su ugroženi mještani Vrbanje u svom pismu koje su uputili medijima.

Ističu da su se krajem septembra prošle godine obratili za pomoć Štabu civilne zaštite s molbom da se odobre dodatna sredstva, kako bi se uredio barem najkritičniji dio, i da do danas nisu dobili iznos koji im je obećan na osnovu predračuna jedne lokalne firme.

Problema zbog obilnih padavina, naglog topljenja snijega i pojave podzemnih voda, imaju i mještani Udurlija, Čipuljića i Karadža, odakle stižu apeli sličnog sadržaja.

-Naša mjesna zajednica je poslala tri zahtjeva da se urede kanali na već postojećim mjestima, jer smo očekivali da bi nam se ovo moglo desiti. Dogovoreno je bilo da će se nešto poduzeti po tom pitanju, ali se to nije desilo. Pod vodom je tridesetak kuća, a prepušteni smo sami sebi – kažu stanovnici Karadža.

Zbog novonastale situacije, iz Osnovne škole “Bristovi“ obavjestili su učenike i nastavnike da će se nastava u toj školi danas odvijati po skraćenom rasporedu.

Iz JKP “Vodovod i kanalizacija“ najavljuju da će uzeti uzorke vode s izvorište koje je zamućeno, kako bi se utvrdilo da li je ona ispravna za piće.

Do potvrde ove informacije sugerirali su, ipak, građanima da vodu prokuhavaju prije upotrebe.